Hlavní obsah

Vína bude na Martina dost, ale husy už nejsou

Právo, Jan Holý

Tuto neděli má svátek sv. Martin. Podle lidových pranostik by měl přijet na bílém koni, ale naposledy se tak stalo v roce 2007, kdy i v Praze napadlo pět centimetrů sněhu. V posledních deseti letech si Češi stále více svátek spojují s pečenou husou a ochutnávkou Svatomartinského vína.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco martinských vín bude dost, letos přes 2 200 000 lahví, o několik tisíc víc než loni, tak české chlazené nebo mražené husy už nejsou. Pokud ještě husy v některých obchodech mají, budou z Maďarska.

Důvodem je zvýšená poptávka po husách v posledních letech, hlavně ze strany restaurací, které pro hosty často pořádají i několikadenní svatomartinské hody. Domácí produkce na pokrytí spotřeby prostě nestačí.

Veškeré vykrmované české husy z vlastního chovu vyprodali na farmě Rohozenská husa v Rohozné poblíž Jihlavy. Ta patří mezi asi 40 podniků, které se chovem a výkrmem hus v Česku zabývají. „Zhruba z tisícovky vykrmovaných hus se poslední kusy prodaly již v polovině října,“ potvrdil Právu majitel farmy Josef Tříska.

Vyprodáno má třeba i Farma Skupeč u Pernarce na severu Plzeňska. Tam začínali s výkrmem 600 hus před 12 lety. Letos jich bez problémů prodali tisícovku. Víc nemají.

Zájem i o Vánocích

„Všichni by chtěli na Martina husu, nejraději čerstvou. Maso českých hus vykrmovaných tradičním způsobem je jiné. Ten rozdíl od hus ze supermarketů poznáte,“ řekl správce Karel Grůber.

„I když se letos počty chovaných jatečných hus v Česku meziročně zvýšily zhruba o 8000 na téměř 152 000 kusů, stále je jich málo a řeší se to dovozy, většinou z Maďarska,“ potvrdila Právu předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Podle ní se dovozy hus zvyšují právě teď v listopadu a mírně i v prosinci. O husy je totiž zájem také o vánočních svátcích. Ceny mražené husy se pohybují od 100 do 130 Kč/kg, chlazené okolo 200 Kč/kg. Na farmářských trzích se husy prodávají nad 200 Kč/kg.

Globus má, Penny ne

„Kdo nesežene husu, má možnost si zakoupit tuzemskou chlazenou kachnu,“ doporučuje Dlouhá. Zájemci ale husu neseženou ani v prodejnách Penny. „Chlazenou nebo mraženou husu v našem sortimentu nemáme. Naši zákazníci preferují kachnu. Mražená byla k dostání od 1. listopadu za 49,90 Kč za kilogram, chlazená bude v akci od čtvrtka 8. listopadu za 74,90 Kč za kilogram,“ sdělila za společnost Monika Lebedová.

Naopak v prodejnách Globusu ještě husy mají, mražené z Maďarska. „Rádi bychom husu objednali u některého z českých dodavatelů, ale bohužel žádný dostatečně kapacitní velkochov v České republice není,“ vysvětlila mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

Svatomartinská husa je podle ní mezi zákazníky velmi oblíbeným sortimentem. „Od čtvrtka 8. do středy 14. listopadu ji nabízíme s akční cenou od 99,90 Kč do 109 Kč za kilogram,“ dodala.

Podle mluvčí Makra Romany Nýdrle pochází letos 95 procent prodávaných hus z Maďarska. „Oproti minulému roku jsme navýšili počty prodávaných hus o 15 procent,“ uvedla. Regionálně nejvíc hus prodá řetězec díky velkému počtu restaurací v Praze, velké husí hody jsou obecně i na Moravě. Nejnižší prodeje jsou v severních Čechách. „Ceny hus jsou ale letos oproti loňskému roku nižší,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám