Hlavní obsah

Vildumetzová i přes dřívější sliby zůstane hejtmankou. Ale jen s částí platu

Právo, ČTK, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Poslankyně a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) bude i nadále zastávat obě funkce. Jako hejtmanka bude ovšem pobírat jako neuvolněná pouze dvě pětiny svého dosavadního platu. Rozhodli o tom ve čtvrtek na návrh Mračkové Vildumetzové karlovarští krajští zastupitelé.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) na čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva

Článek

„Rozhodla jsem se především proto, že jsem byla minulý týden zvolena jedenácti hlasy předsedkyní Asociace krajů ČR,“ uvedla Mračková Vildumetzová, proč se rozhodla ve funkci zůstat, ovšem jako neuvolněná se 40procentním platem.

Že se stane neuvolněnou hejtmankou, slíbila už na podzim loňského roku, kdy byla zvolena také poslankyní. V únoru letošního roku prohlásila, že odejde nejpozději do konce roku z funkce hejtmanky úplně. K tomu ale nedošlo.

Neměla slibovat, co nesplní

Řada zastupitelů, a to jak koaličních i opozičních, se ve čtvrtek vyjádřila, že jim v podstatě kumulace funkcí nevadí, pokud je někdo dělá dobře. Například Jan Horník (STAN), který je sám starostou i senátorem, řekl, že mu kumulace funkcí u politiků nevadí.

„Ale měla by si rozmyslet dávat před volbami sliby,“ poukázal Horník na to, že Mračková Vildumetzová několikrát právě tento jev odsuzovala. A to například i v době, kdy ve stejných dvou rolích byl hejtman Josef Novotný (ČSSD), kterého sama navrhovala kvůli tomu odvolat z pozice hejtmana.

Po sérii pochvalných vystoupení na adresu Mračkové Vildumetzové, a to i z řad veřejnosti, pak opoziční zastupitel Jiří Klsák konstatoval, že mu čtvrteční projednávání bodu týkajícího se hejtmanky připadalo jako záměrně dopředu připravené. „A velmi mi to připomínalo minulost a tak trochu absurdní divadlo,“ řekl Klsák (KOA).

Návrh zákona

Podle usnesení, které předložila sama hejtmanka a které dnes schválilo 33 ze 45 zastupitelů kraje, se také rozšíří počet statutárních náměstků hejtmanky z jednoho na dva. Tím druhým bude Petr Kubis (ANO).

Pokud parlament přijme návrh Mračkové Vildumetzové na změnu zákona, podle níž by při kumulaci funkcí dostávali poslanci, ministři a senátoři jen 40 procent platu za druhou uvolněnou funkci, stane se Mračková Vildumetzová opět uvolněnou hejtmankou a bude se řídit právě tímto zákonem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám