Hlavní obsah

Víkend bude teplý a slunečný, na horách hrozí orkán

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O víkendu i počátkem příštího týdne by mělo být převážně polojasno až skoro jasno, přičemž teploty se budou po rozpuštění ranních mlh šplhat až ke 14 stupňům Celsia. V horských oblastech na severu území bude foukat čerstvý vítr, který může v nárazech na hřebenech dosahovat až 125 km/h, což odpovídá orkánu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v této souvislosti výstrahu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Po rozplynutí ranních mlh bude teplo a slunečno.

Článek

"Na naše území proudí teplý vzduch od jihozápadu," konstatovala Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že po rozpuštění mlh a nízké oblačnosti se odpolední teploty o víkendu budou pohybovat v intervalu 10 až 14 stupňů.

Na horách v 1000 metrech nad mořem by mělo být kolem devíti stupňů. V neděli se místy může nízká oblačnost udržet po celý den. Víkend bude prakticky beze srážek.

Na horách může řádit orkán

V severních oblastech České republiky, zejména v nejvyšších polohách Krušných hor, Krkonoš a Jeseníků bude v noci na sobotu zesilovat vítr až na rychlost silné vichřice či orkánu.

O něco slaběji bude foukat na Českomoravské vrchovině a v oblastech Moravy a Slezska. Výstraha ČHMÚ platí i pro Pardubický, Liberecký a Královéhradecký kraj. Slábnout by mělo větrné proudění v pondělí. Lidé by měli omezit tůry v hřebenových partiích hor.

Také první polovina příštího týdne bude převážně ve znamení polojasné oblohy. Pouze místy může být zataženo s inverzním charakterem oblačnosti, přičemž teploty se v tomto případě dostanou pouze na osm stupňů Celsia.

"Ze soboty na neděli se také mění letní čas," připomněla Honsová s tím, že si budeme moci o hodinu přispat, což však bude vykoupeno dřívějším stmíváním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám