Hlavní obsah

Víkend bude mrazivý a pošmourný, před Mikulášem přijde obleva

Závěr tohoto týdne bude ve znamení velké oblačnosti, mrazivých rán a denních teplot kolem nuly. Sněžit bude více na Moravě a ve Slezsku. Příští týden pak přijde tradiční mikulášská obleva, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

V noci na pátek bude ustávat sněžení, ranní teploty v rozmezí 2 až -2 stupňů znamenají riziko náledí, které se může tvořit z rozbředlého sněhu. Na sněhové pokrývce mohou teploty klesat až k -8 stupňům. Přes den bude oblačno až polojasno, slabé sněhové přeháňky se mohou objevit v horských oblastech. Nejvyšší teploty přes den vystoupí na -1 až 3 stupně.

Po celý víkend bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu. V sobotu bude oblačno až zataženo místy se sněžením. Ráno se ochladí na -3 až -7, na sněhové pokrývce při zmenšené oblačnosti klesnou teploty až na -12. Odpolední maxima se budou pohybovat v rozmezí -2 až 2 stupně.

Téměř identické počasí pak bude panovat v neděli. Bude oblačno až zataženo se sněžením, které bude opět vydatnější na Moravě a ve Slezsku. Ranní teploty klesnou na -3 až -7, při vyjasnění na sněhu až na -11. Odpolední teploty se opět vyšplhají nejvýše na -2 až 2.

Už v pondělí začne v mírném předstihu přicházet tradiční mikulášská obleva. Ta podle Honsové přichází v tomto období pravidelně s pravděpodobností 70 procent. O dešťových srážkách a záplavách kolem svátku sv. Mikuláše hovoří i staré kroniky. „Mikuláš na sněhu je tak podobnou raritou jako bílé Vánoce,“ připomněla Honsová. Pondělní ranní teploty budou ještě mrazivé, pouze mezi -3 až -7, ojediněle až -11 stupni. Během dne mírně vzrostou na -1 až 3.

V úterý po ránu pak teploměry ukážou 2 až -2 stupně a přes den se oteplí na 2 až 6 stupňů. Panovat bude velká oblačnost, srážky budou dešťové, od středních poloh sněhové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám