Hlavní obsah

Vidina ráje

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové schválila odkoupení dluhů některých nemocnic Českou konsolidační agenturou. Možná slyším růst jetel, jenže: úředníci ČKA už předvedli, že dovedou prodat za deset procent ceny bezproblémové dluhy s plněnými splátkovými kalendáři prosperujících obchodních firem (Ostacolor, Česká správa nemovitostí) exekutorským firmám se zahraniční účastí v pozadí.

Foto: Lenka Zvonková

Klobucké hospodářské trhy

Článek

Nežádoucí odliv majetku i kapitálu ze země by tak mohl pokračovat pod dozorem státu.

Pro ten je pochopitelně obtížné plnit povinnosti, dané mu zákonnými předpisy, a vyrovnat beze zbytku všechny dluhy nemocnic. Museli by se hledat viníci, a to třeba mezi navrhovateli populistických opatření na stálé zvyšování platů bez zajištění zdrojů.

Odkupování dluhů jen od někoho mi jednak zavání porušováním pravidel hospodářské soutěže, jednak předpokládám, že by to stejně mělo soudní dohru jak doma, tak u příslušných evropských institucí.

Vidím aspoň teoretické nebezpečí, že by si prozíravá firma mohla koupit za 10 procent ceny od konsolidační agentury 50procentní podíl vybrané lukrativní a monopolní nemocnice, a pak v patové situaci vydírat stát i region. Odboráři mají možná kus pravdy, když říkají, že hrozí tunelování českých nemocnic. Že by se tu třeba mohl rozjet byznys pro nastrčené cizí investory a praní špinavých peněz. Česká republika by se tak velmi snadno mohla stát rájem pro podivné obchody.

PRÁVO 29. července

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám