Hlavní obsah

Vidím s Landou a Bartákem do Kábulu nepojedou

PRAHA

Šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) nepojede s ministrem obrany Karlem Kühnlem za českými vojáky do Afghánistánu. Cesty se nezúčastní ani Vidímův poradce, lékař pražské nemocnice na Homolce Martin Barták a zpěvák Daniel Landa. Důvodem je snaha předejít pochybnostem, které už se v souvislosti s jejich cestou objevily v médiích.

Článek

"Je mi z toho smutno," řekl Vidím, který o rozhodnutí trojice zrušit cestu informoval. S Kühnlem mají odjet v pátek večer do Afghánistánu čtyři poslanci z branného a dva ze zahraničního výboru - z branného Jiří Bílý (ODS), Petr Ibl a Petr Hönig (oba ČSSD), ze zahraničního Petr Lachnit (ČSSD) a Tomáš Dub (ODS). Vidíma nahradí někdo jiný z branného výboru - asi unionista Robert Voláč, nebo nezařazený Tomáš Vrbík.

Někteří členové branného výboru vyjádřili nespokojenost s tím, že nevěděli o nabídce Kühnla, aby ho do Afghánistánu doprovázeli. "O té cestě nic nevím," řekl Právu místopředseda branného výboru Pavel Severa (KDU-ČSL). O záležitosti se až v pátek ráno dověděl z médií Vokáč. "Považuji za vysoce pochybné, že pan předseda nesvolal minimálně výbor a nekonzultoval to s jeho členy," řekl.

Vidím: Neměli jet na úkor poslanců

Vidím odmítl informace tisku, že by nabídku doprovázet Kühnla poslancům zatajil. Popřel i zprávy Práva, že obsadil místa ve vládním speciálu určená pro poslance svými přáteli, Bartákem a Landou. Landův projekt řádu Ordo Lumen Templi Vidím podporuje a jeho symbol nosí i na klopě obleku.

"Nikdo nikomu žádné místo nezabírá," řekl Vidím. Výslovně popřel, že by Barták a Landa cestovali místo poslanců. "Nikdo neletí na úkor poslance. To je informace, která je tak zlá, že nevím, co k tomu říci," dodal. Vysvětlil, že mu Kühnl nabídl, aby ho doprovázeli čtyř členové branného výboru. Tato místa obsadí Bílý, Ibl a Hönig a náhradník Vidíma.

Vidím uvedl, že celá skupina poletí do Afghánistánu ve speciálu Tu-154. Celkem má letět 30 až 35 lidí. Kapacita stroje je přes 80 míst. Kromě ministerské delegace a poslanců poletí i skupina novinářů. Protože budou ve speciálu volná místa, měli letět i Barták a Landa.

"Barták samozřejmě nemá od nikoho dietu. Je to jenom o tom, že je místo v letadle, tak na tom místě v tuto chvíli sedí můj poradce," řekl Vidím k cestě Bartáka dnes ráno, tedy ještě před zrušením cesty. Na adresu Landy poznamenal, že "jestli z někoho ti vojáci budou mít opravdu radost", tak spíše z Landy než z poslanců.

Landa měl jet ve volném čase

Po oznámení, že cestu ruší, Vidím znovu zdůraznil, že Bartákovi ani Landovi neměl stát nic platit, tedy žádné stravné, diety a podobně. Landa chtěl jet zadarmo ve svém volném čase. S vojáky v Afghánistánu chtěl besedovat a zazpívat jim. Cestu se rozhodl zrušit poté, co se objevily i v diskusích na internetu obvinění, že má někam jet za státní peníze.

Při zahraničních cestách politiků je obvyklé, že je kromě oficiálních členů delegací doprovázejí i jejich poradci. Jsou-li v letadlech volná místa, občas je souhlasem organizátorů cesty využijí k přepravě třeba i diplomaté.

Vidím už ráno řekl, že letoun odletí do Afghánistánu večer. Po noční cestě pobudou Kühnl a jeho doprovod mezi českými vojáky v sobotu. V noci na neděli se vrátí zpět do Česka. "Celý zítřejší den jsme na místě mezi vojáky. Není to nic, že bychom tam letěli na nákup nebo se válet k bazénu," popsal Vidím náplň cesty ještě předtím, než ji zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám