Hlavní obsah

VIDEO: Žižkov čekají v pondělí manévry kvůli vysílači

Právo, jp
PRAHA

Část pražského Žižkova čekají v pondělí 6. října velké manévry se zákazy vstupu, parkování, vycházení na ulici nebo otevírání oken. Obyvatelé si také musí přeparkovat auta. České radiokomunikace (ČRa) budou vyměňovat anténní systém na 216 metrů vysokém vysílači v Mahlerových sadech (lidově žižkovský vysílač).

Foto: Vladimír Dušánek, Novinky

Oprace výměny antény zabere maximálně dva dny.

Článek

Výměna zhruba třiadvacetimetrového systému antén o váze téměř devíti tun za pomoci speciálního vrtulníku se dvěma rotory je náročná záležitost, ale zabere jen jeden, maximálně dva dny. Musí však být pěkné počasí. Pokud nebude, akce se prodlouží.

Důvodem výměny antény je nástup zemského digitálního televizního vysílání a s tím nutnost instalace výkonnějších antén. „Stará anténa byla postavena v roce 1990 a byla projektována pouze pro analogové vysílání. V době, kdy vznikla, se o digitálním vysílání nikomu nezdálo,“ zdůvodnil výměnu Jiří Vykydal z ČRa.

Plánovaná omezení
Mahlerovy sady (včetně židovského hřbitova)zákaz vstupu
Fibichova ulicezákaz vycházení a parkování
Pospíšilova ulicezákaz parkování
úsek Ondříčkova - Křížkovského ulicezákaz otevírání oken
Čajkovského ulicezákaz otevírání oken

První přelet vrtulníku očekávají ČRa pravděpodobně v 8 hodin ráno, počet přeletů odhadují na tři až čtyři. Jeden let by měl trvat osm až 12 minut, možná déle, a vrtulník se během transportu antén přiblíží k zemi na zhruba třicet metrů. V době, kdy poletí vrtulník nízko nad zemí, se začne vířit vzduch, zvedat prach a drobné předměty, např. větve, ležící na zemi. Proto jsou namístě ony přísné zákazy.

Kvůli bezpečnosti chodců bude pěší provoz povolen za asistence městské policie jen po chodnících přiléhajících k domům, a to pokud možno pouze pro osoby bydlící v okolí. „Snahou opatření je omezit počet přihlížejících osob a tím minimalizovat rizika drobných úrazů, například vniknutí smítka do oka," uvedly ČRa. U akce mají asistovat hasiči, městská i republiková policie a vůz záchranné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám