Hlavní obsah

VIDEO: Topolánkovi hrozí anonym: Kulka je připravená

Právo, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek dostal anonymní dopis, který mu hrozí smrtí. Na podatelnu Úřadu vlády přišel ve čtvrtek, tedy pár dní po vypuknutí aféry poslance Moravy.

Článek

„Pan premiér ho do ruky nedostal, dopis jsme zadrželi a předali místně příslušné kriminální policii,“ potvrdil Právu ředitel ochranné služby Lubomír Kvíčala s tím, že dopis přišel běžnou poštou, byl psaný velkým tiskacím písmem a obsahoval jen jeden řádek.

Pisatel hrozil podle serveru iHned.cz premiérovi smrtí. „Zkurvysynu Topolánku. Kulka je pro tebe připravená,“ stálo v dopise.

„Podle mých zkušeností to byl spíš vulgární dopis, než dopis, kterým by někdo hrozil smrtí,“ podotkl Kvíčala. Na druhou stranu ale uvedl, že jde o výjimečný případ. „V poslední době jsme nic podobného nezaznamenali,“ dodal. Případem se již zabývá pražská policie, jak potvrdila její mluvčí Iva Knolová.

Hrozby byly i během volby prezidenta

Podobné výhrůžné dopisy se naposledy objevily letos v únoru a březnu. Osmadvacetiletý muž posílal na Úřad vlády e-maily adresované ministryni pro lidská práva Džamile Stehlíkové, ale i jiným úředníkům.

Výhrůžné dopisy rozvířily i situaci kolem prezidentské volby. Tehdy pětice zákonodárců dostala poštou kulky, šestý zase střelný prach. Všichni vyjma jednoho, který se hlasování neúčastnil, přitom volili Václava Klause. Pachatele se nikdy nepodařilo vypátrat.

Terčem výhrůžek se v minulosti stal i předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Policie tehdy pachatele dopadla, ale soud ho nakonec osvobodil s tím, že jeho jednání nebylo trestným činem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám