Hlavní obsah

VIDEO: Technické muzeum je z části zrekonstruované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Národním technickém muzeu v Praze na Letné (NTM) skončila druhá etapa rekonstrukce hlavní budovy. Muzeum se bude postupně otevírat v letech 2009 až 2010. Poprvé se v NTM objeví expozice tiskařství a expozice architektury, stavitelství a designu, modernizací projde dopravní hala i rudný a uhelný důl, rozšířena bude expozice astronomie a fotografické a filmové techniky.

Článek

"Soutěže na instalace budou teprve zahájeny. Předpokládáme, že bychom měli otevřít nejpozději v září 2010, kdy uplyne 100 let od otevření prvních našich sbírek v Praze," řekl generální ředitel Horymír Kubíček.

Rekonstrukce začala v roce 2003, dva roky je muzeum uzavřeno návštěvníkům. Postupné otevírání expozic je plánováno na léta 2009 až 2010. Cílem je obnova stavby v duchu původních představ architekta Milana Babušky z 30. let 20. století.

Podle Kubíčka by nově budované expozice měly návštěvníkům umožnit, aby se skutečně dotýkali exponátů. Týká se to i kolekce nazvané Technika v každodenním životě, která přiblíží objevy a vynálezy, dnes považované za naprosto samozřejmé.

Muzeum je staré sto let

Od založení tehdy Technického muzea Království českého uplynulo letos v červenci 100 let. První sbírky byly zpřístupněny od 28. září 1910 v budově Schwarzenberského paláce. Objekt na Letné byl vybudován v letech 1938 až 1941, ovšem hned byl přidělen protektorátnímu ministerstvu pošt.

Po válce byla sice muzeu část prostor na Letné vrácena, ale období, kdy se zde v různé míře vyskytovali cizí nájemníci, trvalo až do roku 1999. V expozicích byla před rekonstrukcí vystavena desetina z téměř 50 tisíc sbírkových předmětů, ročně si je prohlédlo na 200 tisíc lidí. Muzeum pečuje také o více než 800 archivních fondů, rozsáhlý soubor fotografií, výkresů a grafiky. Specializovaná historická knihovna má přes 200 tisíc svazků odborné literatury.

Ve výhledu na rok 2016 je zahájení stavby nového muzejního objektu na sousedním pozemku, která si má vyžádat až 1,5 miliardy korun. V Čelákovicích vzniknou další depozitáře a v bývalém areálu lokomotivního depa Masarykova nádraží železniční muzeum. V letech 2009 až 2012 si jeho budování vyžádá 500 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám