Hlavní obsah

VIDEO: Schůze Sněmovny skončila, aniž začala

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci si v úterý neschválili program své listopadové schůze. Nemohli tak začít jednání a předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) schůzi poslanců musel ukončit. Schválit program schůze se nepovedlo ani napotřetí. ODS chce požádat o jednu až tři mimořádné schůze Sněmovny.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf poslanců Miloslav Vlček v jednacím sále Sněmovny.

Článek

Z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro přijetí programu hlasovalo 90, proti jich bylo 83. Proti schválení programu hlasovaly ČSSD a KSČM. Pomohli jim také někteří rebelující poslanci koalice, kteří se zdrželi hlasování, a to poslanec ODS Vlastimil Tlustý a Juraj Raninec s Janem Schwippelem, kteří klub ODS opustili a jsou nyní nezařazenými poslanci. Ke schválení programu chyběl jeden hlas.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka Novinkám řekl, že opozici vadilo, že byly na program jednání zařazeny smlouvy o americkém radaru a že vláda zamezila diskuzi o světové ekonomické krizi a jejím dopadu na českou ekonomiku.

Předseda sněmovního zdravotního výboru Davida Rath (ČSSD) řekl ČTK, že jedním z důvodů bylo to, že se opozici nepodařilo vrátit do hry a zařadit do programu poslanecký návrh sociálních demokratů na zrušení poplatků ve zdravotnictví pro děti do 18 let, starobní důchodce a lidi s příjmem pod dvojnásobek životního minima.

Koalice chce požádat o svolání mimořádné schůze

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) Novinkám řekl, že je připraven svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, pokud o ni některý poslanecký klub požádá.

"Nepochybně svoláme mimořádnou schůzi na téma rozpočet," uvedl po jednání poslaneckého klubu ODS šéf strany Mirek Topolánek. Další by podle něj měla být k afghánské misi. Podle šéfa klubu Petra Tluchoře strana svolá jednu až tři mimořádné schůze. První bude už příští týden.

Chtějí se zbavit Tlustého

Klub ODS podle Tluchoře učinil krok ke změně jednacího řádu, aby mohl být vyloučen z jeho řad rebel Vlastimil Tlustý.

"Můžou udělat, co uznají za vhodné. Až to udělají, tak to okomentuji," řekl Novinkám Tlustý.

Pokud by koalice o schůzi požádala, byly by na jejím programu pevně zařazené body, které už nebude možné měnit. Vlček má na vyhlášení termínu mimořádné schůze deset dní, termín odhadl na příští úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám