Hlavní obsah

VIDEO: Profesní řidiči musí mít do konce září oprávnění, stojí na něj fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Profesionální řidiči, kteří řídí auto těžší než 3,5 tuny, musí mít do konce září kromě řidičského průkazu nově také profesní průkaz způsobilosti. Úřady ale nápor žadatelů nezvládají, vytvářejí se tak i několikahodinové fronty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zákon se nově týká i řízení vozidla od 3,5 tuny, dosud se povinnost mít průkaz profesní způsobilosti vztahovala jen na řidiče nákladních aut o hmotnosti nad 7,5 tuny.

Nový zákon změnil i způsob vydávání dokladu. Zatímco dříve jej žadatel dostal na počkání, nyní se čeká měsíc, obdobně jako u řidičského průkazu. Poplatek za vystavení je 200 korun, doba platnosti průkazu je pět let.

Profesní průkazy se začaly vydávat až 1. července, na získání průkazu tak měli řidiči jen tři měsíce.

Řidiči, kteří si průkaz nestačí do konce září vyměnit, budou muset absolvovat celé školení podle nového zákona, jako kdyby nikdy profesní průkaz nevlastnili. To zahrnuje nejméně 140 hodin teorie i praktické jízdy. Nový průkaz tak může přijít na desítky tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám