Hlavní obsah

VIDEO: Praha se připravuje na kolaps kvůli zavřenému Lanovému mostu

PRAHA

Lanový most na pražské Jižní spojce bude od čtvrtečních 23:00 do nedělní půlnoci uzavřen v obou směrech pro veškerou dopravu. Most je jednou z hlavních dopravních tepen hlavního města, denně přes něj přejede téměř 100 000 aut. Řidiči i odborníci se obávají dopravního kolapsu.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Lanový most

Článek

Policie chce očekávaným potížím čelit; na všech příjezdových komunikacích umístí informační tabule. "Posílíme také počet mužů, kteří během dne řeší tuto situaci. K dispozici budeme mít i vrtulník," uvedl vedoucí dopravního inspektorátu pražské policie Pavel Švrčula.

Policie chce očekávaným potížím čelit; na všech příjezdových komunikacích umístí informační tabule. "Posílíme také počet mužů, kteří během dne řeší tuto situaci. K dispozici budeme mít i vrtulník," uvedl vedoucí dopravního inspektorátu pražské policie Pavel Švrčula.

S pražskými strážníky budou spolupracovat policisté ze Středočeského kraje, kteří jsou připraveni odklonit kamiónovou dopravu již před Prahou, pokud se na objízdné trase stane nehoda.

Technická správa komunikací (TSK) most opravuje poté, co 9. srpna zjistila jeho poničení. Objízdná trasa povede v obou směrech přes Průmyslovou a Švehlovu ulici. Ve směru na Prahu 9 kamióny budou sjíždět z Jižní spojky před Lanovým mostem na Švehlovu. Ve směru na Prahu 5 pak z Jižní spojky odbočí na Štěrboholskou radiálu. TSK předpokládá, že právě tuto trasu zahltí nákladní automobily. Řidičům osobních aut proto doporučuje, aby využili jiných komunikací.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Podle Béma most poškodily kamióny

TSK také uvedla, že využije uzavírky Lanového mostu a opraví část Jižní spojky v místech, kde je komunikace zúžena pouze na dva pruhy. Jde o úsek, který bude od čtvrtečních 23:00 do nedělní půlnoci neprůjezdný kvůli opravám mostu, a mezi řidiči je znám jako "bobová dráha", řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Jižní spojka tu je široká pouze dva pruhy v každém směru, automobilový provoz by tu tedy při opravě musel být stažen pouze do jednoho jízdního pruhu. "Za normálního provozu to je těžko opravitelná část," dodal Mrázek.

Hlavní příčinou současného technického stavu Lanového mostu na pražské Jižní spojce je nákladní kamionová doprava, která do Prahy nepatří, uvedl ve čtvrtek pražský primátor Pavel Bém.

Podle Béma hrozící kolaps potvrzuje nutnost dokončit klíčové stavby městského okruhu, aby podobné problémy na přetížených komunikacích neměly za následek dopravní kolaps. Primátor vyzval vládu a Sněmovnu, aby tyto stavby maximálně podpořily. "I s ohledem na fakt, že neslouží jen občanům hlavního města Prahy, ale mohou ulehčit klíčovému dopravnímu uzlu celé země," dodal Bém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám