Hlavní obsah

VIDEO: Média projevila českou malost, řekl Topolánek k MS v Liberci

Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček
PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek se na tiskové konferenci po pondělním zasedání vlády vrátil k mistrovství světa v klasickém lyžování, které o víkendu skončilo v Liberci. Premiér v emotivním vystoupení řekl, že se v souvislosti s informováním o šampionátu projevila typická česká malost. Topolánek také pojmenoval ty, kteří podle něj za problémy, které mistrovství provázely, zodpovídají.

Článek

Topolánek se nejprve pozastavil nad výběrem místa konání šampionátu, které se uskutečnilo ve Vestci u Ještědu. Umístění šampionátu mimo horská střediska si podle premiéra vyžádalo nemalé investice. 

"Je nutné se ptát, co to skupina kolem Romana Kumpošta vymyslela, proč to bylo v Liberci a ne jinde," dotázal se premiér. Právě Kumpošt stál v čele organizačního výboru.

Kumpošt: V Liberci stojí můstky již od 60. let

Kumpošt se nařčení Topolánka brání. "O přidělení šampionátu do Liberce jsem zdaleka nerozhodoval a ani nemohl rozhodnout pouze já sám. Běžecký stadion ve Vesci byl vybrán na základě odborných studií  a společného stanoviska zástupců města Liberce, Svazu lyžařů České republiky i Mezinárodní lyžařské federace," uvedl v tiskové zprávě. 

"Nevím, jaké má premiér informace o stavu infrastruktury sportovišť, ale v Liberci na Ještědu stojí můstky už od 60. let a pro potřeby MS byly renovovány," dodal Kumpošt. 

Za další viníky problémů označil premiér bývalou vládu v čele s ČSSD, která projekt podpořila a poskytla mu finanční garance.

Topolánek se pustil také do novinářů. Ti podle něj o přípravách a průběhu akce informovali ostudně. "Kde je nezávislost a hodnověrnost českých médií," dotázal se premiér, který informování označil za účelové, podjaté a lživé.

Topolánek připomněl, že liberecké mistrovství bylo pro ČR unikátní sportovní akcí, kterou organizátoři logisticky zvládli a poděkoval Kateřině Neumannové, která v čele organizačního výboru vystřídala Kumpošta.

Premiér lže, tvrdí ČSSD

Na Topolánkova slova ostře zareagovala nyní opoziční sociální demokracie. "ČSSD se ohrazuje proti lživým nařčením ze strany premiéra Mirka Topolánka ohledně libereckého lyžařského šampionátu,“ napsal v tiskovém prohlášení stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ten tvrdí, že role vlády byla okrajová, i když přiznal, že nakonec kabinet vedený ČSSD umožnil zažádat o peníze ze státního rozpočtu na šampionát. Klíčovou úlohu sehráli podle Sobotky Český lyžařský svaz, město Liberec a Liberecký kraj.

"Liberec jako místo konání této akce naopak tvrdě prosazovali tehdejší i současný primátor Liberce Jiří Kittner (ODS), tehdejší hejtman Libereckého kraje Pavel Pavlík (ODS) a současný předseda Senátu PČR Přemysl Sobotka (ODS),“ sdělil stínový ministr.

Vláda ČSSD prý pouze schválila garance

"Vláda ČSSD následně na žádost organizátorů schválila garance pro konání mistrovství světa, a to na základě příslibu tehdejších organizátorů, že si pořádání tohoto mistrovství nevyžádá žádné prostředky z rozpočtu. Organizátoři toto své prohlášení však po čase 'upřesnili' s tím, že není reálné, a vláda ČSSD jim umožnila zažádat o zhruba tři čtvrtě miliardy ze státního rozpočtu,“ uvedl k roli vlády ČSSD.

Podle Sobotky to byla Topolánkova vláda, která poskytla organizátorům dodatečnou dotaci ve výši 700 milionů korun. "Pokud někde došlo k pochybení, pak to bylo na straně těch, kdo šampionát v Liberci od počátku prosazoval - politiků ODS v čele s Přemyslem Sobotkou - a pokud došlo k finanční ztrátě, pak vinou vlády Mirka Topolánka,“ míní Sobotka.

ČSSD bude podle něj ve Sněmovně požadovat přesné informace o průběhu celé akce s cílem zkontrolovat využití státních peněž.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám