Hlavní obsah

VIDEO: Malta z Karlova mostu obsahuje vejce i mléko

Právo, Jakub Mračno
PRAHA

Pověst nelže. Do malty použité na stavbu Karlova mostu byly přidány vejce i mléko. K tomuto výsledku dospěli odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), kteří analýzu vzorku malty provedli.

Článek

Podle inženýrky Štěpánky Kučkové z VŠCHT se pomocí hmotnostní spektrometrie podařilo ve vzorcích malty prokazatelně najít proteinová pojiva. „Lze poměrně velmi přesně určit, že šlo o bílkoviny z vajec, ale také z mléka nebo tvarohu,“ vysvětlila.

Přidání vajec skutečně mohlo zkvalitnit maltu, navíc prý tyto příměsi způsobily pomalejší tuhnutí směsi a tehdejším stavebníkům tak dávaly více času na finální manipulaci s kamennými bloky.

Přítomnost vaječných bílkovin v maltě potvrdilo i nezávislé zkoumání laboratoře strukturní biologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. „Je pravdou, že základy Karlova mostu skutečně obsahují vejce, tak jak říkají pověsti,“ sděloval výsledky vědeckých expertíz při včerejším slavnostním zahájení nové výstavy o rekonstrukci slavného mostu v jeho muzeu na Křižovnickém náměstí primátor Prahy Pavel Bém (ODS).

Středem expozice je unikátní, zhruba třímetrový model stavby Karlova mostu ze 14. století, zobrazující jednotlivé fáze výstavby mostu. Muzeum bude volně přístupné už od soboty 19. 10.

Reklama

Související témata:

Související články

Opravu Karlova mostu prošetří inspekce

Kvůli překotné výměně původních kamenných bloků na Karlově mostě za nové bude postup opravy šetřit památková inspekce. Podle informací Práva čeká nyní...

Výběr článků

Načítám