Hlavní obsah

VIDEO: Lidé ve Studénce uctili oběti tragédie

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STUDÉNKA
Aktualizováno

Přesně tři měsíce od jedné z největších železničních nehod v Česku, která si vyžádala osm lidských životů, lidé ve Studénce na Novojičínsku a v dalších městech v republice uctili oběti studénecké a ostatních dopravních tragédií. Pietní akce ve Studénce, která odstartovala vzpomínkový řetěz s názvem Spojeni osudem: ani v neštěstí nejsme sami, začala tichým pochodem od radnice k místu, kde v pátek 8. srpna najel vlak EuroCity 108 Comenius do spadlé mostní konstrukce.

Článek

Mezi asi padesáti účastníky pietní akce byli také pozůstalí po obětech, příbuzní, i lidé, kteří při neštěstí byli zraněni. Před půl jedenáctou, kdy se tichý průvod blížil k trati, tudy projížděl rychlík Comenius, lokomotiva přitom houkala.

"Světlo, které vezou ve vlaku dobrovolníci, symbolizuje život, naději, a je předáváno ve stanicích, kde rychlík zastavuje,“ řekl mluvčí akce pro Moravu Lukáš Humpl.

Po několika krátkých proslovech bylo na pietním místě zapáleno osm větších svící symbolizujících osm vyhaslých lidských životů, pak lidé zapalovali další a další svíce a pokládali květiny.

Záchranáři byli naprosto profesionální, vzpomíná pasažér

"Seděla jsem ve druhém vagónu. Byly to nárazy odevšad. Když ta hrůza skončila, bylo nejdřív strašné ticho, pak nářek, pláč dětí, křik,“ vrátila se ve vzpomínkách tři měsíce zpátky zdravotní sestra Naděžda Tomčíková (48) ze Svitav, která poté, co se dostala z vlaku, pomáhala ošetřovat zraněné, než na místo přijeli záchranáři.

"Zásah hasičů a záchranářů byl naprosto profesionální,“ vzpomínal Pavel Zábojník (21), který byl po nárazu zaklíněný mezi sedadly, odkud jej museli vystříhat hasiči. "Měl jsem otevřenou zlomeninu bérce,“ dodal.

Vedoucí ostravského krizového centra Petra Ďásková pietní akci označila za "rituál, který pomáhá vyrovnat se s tou událostí, pomáhá lidem v prožívání jejich smutku a uzavřít určitou etapu smutnění“. Na pietním místě ve Studénce bude postaven pomníček, na jehož vybudování byla vyhlášena sbírka.

Piety za oběti nehod po celé zemi

Vzpomínkový řetězec dnes pokračoval a dále pokračuje podle jízdního řádu vlaku na nádražích v Olomouci, České Třebové a v Praze. Posledním místem, kde akce vyvrcholí v 16 hodin koncertem na památku obětí dopravních nehod, bude kostel Nejsvětější Trojice v Chrasti u Chrudimi. Tam si lidé připomenou místní tragédii z letošního 22. května, kdy 26letý řidič pod vlivem drogy vjel na chodník a zabil o dva roky starší ženu a jejího tříletého syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám