Hlavní obsah

Video je manipulativní, říká šéf Motola Ludvík a podává trestní oznámení

Právo, Petr Janiš
Praha

Šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík se obrátí na policii, aby prověřila, jak z nemocničního počítače unikl záznam jeho vystoupení na přelomu loňského listopadu a prosince před 220 předními zaměstnanci ve Špindlerově Mlýně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík

Článek

„Podám trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl ve čtvrtek Ludvík, který dokazoval, že sestříhaný záznam, který se objevil na internetu, je záměrně manipulativní. Svůj projev označil za motivační a preventivní. Oficiální sestřih, který nemocnice spolu s plným záznamem poskytla novinářům, uvádí, že jedinou osobou, která měla k souboru přístup, byla odvolaná mluvčí Eva Jurinová. Ta podezření ve středu označila za nesmysl.

Sestříhaná verze vyzvedla například část, kdy s nádechem ironie popisoval Ludvík manipulace s výběrovými řízeními. "My občas sice soutěžíme, ale ta soutěž vypadá tak, že je pět firem, které mohou dodat materiál. Tak se řekne, firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje a firma E se zúčastní. Příště se to prohodí,“ řekl Ludvík. Celý záznam však odhalil Ludvíkův dovětek, podle nějž poté, co popsal průběh veřejného řízení, vyzval kvůli úsporám k ukončení podobných praktik.

A protože příští rok potřebujeme ušetřit, tak si na to dáme všeobecný pozor. Ano?
dovětek Miloslava Ludvíka ke zkrácené verzi

Pasáž o korupci mezi firmami dodávajícími materiál a jednotlivými klinikami končí na sestřihu větou: „Jak dlouho dělám v tom oboru? Jak dlouho se s těmi lidmi znám? Vždyť to jsou mí osobní kamarádi, přátelé. Takže to vím,“ stojí na sestřihu. Ludvíkova následující věta ale zní: „A protože příští rok potřebujeme ušetřit, tak si na to dáme všeobecný pozor. Ano?“

Pak šéf Motola pohrozil osobními sankcemi. „To znamená, že kdo tohle nepochopil, bude si muset hledat jiné zaměstnání a týká se to především šéfů.“ Novinářům vedení nemocnice dokazovalo, že ceny za zdravotnický materiál se nemocnici daří výrazně snižovat internetovými aukcemi.

Antikulich od ředitele

Vedení nemocnice nepopřelo existenci tzv. „kulichů“, podle náměstka ředitele Martina Holcáta jde o pacienty s intervencí. „Jako náměstek mám denně 15 intervencí, abych něco zařídil,“ poznamenal Holcát.

Ludvík si na záznamu stěžuje, že jedna z jeho intervencí za pacienta nebyla vyslyšena. „To béčko (budova B, pozn. red.) mohlo být už skoro hotové, upřímně řečeno. Já to říkám jako vtip, ale ono to tak někdy je. Velmi prosím, abyste si uvědomili, že přes tyhle lidi my ty peníze opravdu dostaneme,“ prohlásil před lékaři Ludvík.

Novinářům řekl, že jeho sekretářky v některých případech kulichů „poprosí lékaře, aby dotyčného objednal na nejbližší termín, kdy má čas.“ „Apeloval jsem, když někdo přijde od ředitele, aby z něj nedělali antikulicha,“ vysvětlovat Ludvík.

Na otázku, zda některý z kulichů pomohl nemocnici k penězům, Ludvík odpověděl: „Ne. Znáte někoho v ČR, kdo najednou uvolní pět miliard korun?“ Skoro takovou sumu stojí současné úpravy budovy pro děti, před Ludvíkovým nástupem se za asi sedm miliard korun opravovala část pro dospělé. S dalším rozvojem nemocnice mají pomoci např. evropské fondy. Ludvík, který je jako zastupitel ČSSD předsedou městského výboru pro územní plán, si myslí, že k těm zdrojům je díky koalici ODS a ČSSD na magistrátu blízko.

Někteří motolští lékaři se diví Ludvíkově prostořekosti. „Ředitel by měl více přemýšlet, než něco řekne,“ shodli se na chodbě po hodinu a půl trvající tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám