Hlavní obsah

VIDEO: Česko očekává velkou chřipkovou epidemii

Právo, Václav Pergl
PRAHA
Aktualizováno

Lékaři bijí na poplach, protože očekávají silnou chřipkovou epidemii. Doporučují očkování, které je nejúčinnější. „Po dvou letech běžné epidemie letos očekáváme intenzivní chřipkovou epidemii,“ řekl v úterý Právu hlavní hygienik Michael Vít.

Článek

Loni chřipkou onemocnělo 1,2 miliónů obyvatel a bezprostředně na ni zemřelo 2500 pacientů. Při chřipkové epidemii, která se očekává a vypuknout by mohla zřejmě hned po novém roce, by počet nemocných i zemřelých byl vyšší.

„Doporučujeme všem lidem očkování proti chřipce. Vakcín je dost. Ochrana se získává za jeden až dva týdny a nejúčinnější je pak po šesti týdnech od vakcinace,“ řekl Vít. Dodal, že v ČR je proočkovanost obyvatel pouze sedm procent, ale v zemích Evropské unie je to běžně 25 procent.

„U starších občanů nad 65 let máme proočkovanost proti chřipce jen 25 procent, ale v Evropské unii je to 80 procent,“ řekl Vít s tím, že pokud starší občan je očkován proti chřipce, tak průběh onemocnění je mírnější, je menší riziko hospitalizace a o 75 procent se snižuje riziko úmrtí. „Úmrtnost u nevakciovaných starších pacientů je čtyřikrát vyšší,“ řekl Vít. 

Julínek a Vít se nechali očkovat

Před zraky novinářů na úterní tiskové konferenci se ministr zdravotnictví Tomáš Julínek i hlavní hygienik republiky Michael Vít, oba lékaři, nechali očkovat proti chřipce.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se v úterý sám nechal očkovat proti chřipce, aby podpořil očkování obyvatel (Foto: David Přinesdom).

Aby nemohli být obviněni z toho, že tak lobují za firmy, které vakcíny dodávají, vakcína neměla název a tak novináři nevěděli, jakou jsou očkováni.

„Chceme svým příkladem jednoznačně podpořit proočkovanost proti chřipce, poněvadž chřipka rozhodně není banální onemocnění, ale může být i smrtelná. Očkování tomu do značné míry může zabránit,“ uvedl pro Právo ministr Julínek.

Na chřipku nejsou antibiotika

Julínek zároveň uvedl, že na chřipku v žádném případě nejsou účinná antibiotika, protože jde o virovou infekci nikoli bakteriální. Přiznal, že v ČR se antibiotika nadužívají a to vede k odolnosti bakterií vůči nim. V důsledku toho už některá nezabírají.

Ministerstvo to chce změnit a připravilo národní antibiotický program v rámci něhož chce vést kampaň jak mezi lékaři tak mezi pacienty, která by vedla k nasazování antibiotik pouze v odůvodněných případech.

Z poloviny polykáme antibiotika zbytečně

Primář antibiotické stanice v pražské Nemocnici Na Homolce Vlastimil Jindrák k tomu uvedl, že v ČR je odolnost bakterií vůči některým antibiotikům až 50procentní. A je to i důsledek jejich nadužívání.

„Přibližně polovina antibiotik se předepisuje nesprávně, což ročně představuje nejméně jednu miliardu korun,“ řekl Jindrák s tím, že praktičtí lékaři by měli více konzultovat nasazení antibiotik se 77 antibiotickými středisky a více provádět u svých pacientů i tzv. speciální test, který odhalí během několika minut, zda jde o virovou nebo bakteriální infekci. A je-li virová, pak antibiotika nenasazovat, protože jsou neúčinná.

Reklama

Výběr článků

Načítám