Hlavní obsah

VIDEO: Areál Výstaviště byl pojištěný na 2,5 miliardy

Právo, Novinky, jfk, če
PRAHA
Aktualizováno

Pražské Výstaviště bylo pojištěno u dvou ústavů na částku 2,5 miliardy korun. Řekl to v pátek ředitel společnosti Incheba Alexander Rozin. Incheba Výstaviště provozuje, Průmyslový palác jako památka patří městu Praha.

Článek

Areál je pojištěn u Uniquy a České podnikatelské pojišťovny. Zástupci pojišťoven podle Rozina požářiště už viděli a tvrdí, že dostojí svým závazkům.

Neuměl ale odhadnout, jakou sumu dostane za zničení části areálu, v tomto případě levého křídla Průmyslového paláce.

"My platíme pojistné a město Praha je subjektem, kterému ty objekty patří," popsal Rozin. Řekl, že nemůže garantovat, že peníze z pojistky budou použity na opravu paláce právě proto, že o opravách a případné renovaci nerozhoduje on, ale vlastník, tedy Praha.

Řekl ale, že pokud oprava bude, peníze z pojistky na ni budou použity. Pokud by se tak nestalo, mohl by to být pojistný podvod.

Trosky průmyslového palácefoto: Právo/Petr Hloušek

Vystavovatelé chtějí náhrady

V Průmyslovém paláci vystavuje 168 vystavovatelů, šest desítek z nich v levém křídle. Podle vystavovatelů, kteří se zúčastnili páteční tiskové konference Incheby, byl pojištěn jen jeden vystavovatel. Vystavovatelé předpokládali, že Incheba je pojištěna proti škodám způsobeným třetím osobám, ale není tomu tak, uvedli po tiskové konferenci.

Některým měla Incheba nabídnout jako kompenzaci možnost vystavovat zdarma v příštím roce.

Město by mohlo smlouvu s Inchebou vypovědět

Incheba Praha má Výstaviště od města v pronájmu od roku 2001. Od povodní platí ročně místo 60 miliónů deset miliónů s tím, že bude investovat. Smlouva je stále kritizována.

„Nastal čas pro kompletní zrevidování smlouvy s Inchebou. Připouštím, že není vyloučené, že navrhnu radikální řešení,“ řekl radní pro kulturu Milan Richter (ODS). „Pokud se prokáže, že požár nebyl založen úmyslně, může to mít pro Inchebu fatální důsledky,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Z levého křídla Průmyslového paláce zbyly trosky. Zdroj: TV Prima

O předčasném vypovězení smlouvy uvažovala radnice už před rokem, když Incheba nebyla schopná předložit inovovanou studii obnovy celého areálu, včetně specifikace staveb, výše investic a podrobného harmonogramu.

Již vloni měla do svěřeného majetku vložit 300 miliónů a do roku 2015 dalších 700 miliónů. Zatím nula od nuly pojde. Respektive, do areálu sype peníze město. „Ročně zhruba 55 miliónů korun,“ konstatoval Witzany. Od roku 2002 zaplatilo město za opravy objektů a celého areálu přes čtvrt miliardy korun a investovalo dalších 32 miliónů. Jen opravy malého zimního stadionu přišly Prahu na 44 miliónů, Průmyslového paláce na 72 miliónů a budovy Staročeské Rychty pak na 15 miliónů. Nízké nájemné má platit Incheba až do roku 2012, pak dalších deset let by mělo být vyšší jen o dva milióny. Teprve od roku 2054 by mělo město dostávat 30 miliónů.

Výstavy a kolotoče

Dlouholetý kritik smlouvy mezi městem a Inchebou, zastupitel jiří Witzany (SNK ED) je už dlouho pro změnu nájemce. „Město by mělo změnit správce areálu a znovu se zamyslet nad jeho celkovou koncepcí. Zatím je to jen kombinace výstav a kolotočů,“ konstatoval Witzany

Za správcovství Incheby již třikrát. Vždy hoří objekty za podivných podmínek, kdy je podezření, že se jich někdo chce zbavit,“ shrnul Witzany. Před třemi roky shořelo Divadlo Globe, v roce 2002 Dětský svět, který sloužil jako sklad. „Na místě je tedy otázka, jak se Incheba vůbec o svěřený majetek stará,“ míní Witzany.

Průmyslový palác

Stavba tvořená převážně prosklenou železnou konstrukcí, postavená podle projektu architekta B. Münzenbergera za spolupráce inženýra Prášila s výzdobou B. Ohmanna a A. Dryáka. Na projektu spolupracoval rovněž Antonín Wiehl.

Vnitřní úpravy z roku 1907 podle projektu architekta J. Fanty. Figurální vitráže bočních křídel podle Mikoláše Alše.

Palác byl koncipován jako centrální budova se dvěma křídly, která měla být po ukončení výstavy stržena. Další úpravy v letech 1952-1954, tehdy odstraněn dekorativní portál v ose hlavní fasády a vytvořeno nové předsálí. Vynikající umělecká a technická památka.

Požár zachvátil Průmyslový palác na Výstavišti. Foto: TV Prima

Reklama

Výběr článků

Načítám