Hlavní obsah

Vichřice si v Česku vyžádaly dva životy

Právo, Novinky, ČTK, pra, orh, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REBUPLIKA

Mohutná vichřice a sněhové vánice si v pátek v Česku vyžádaly dva životy. Sněhová bouře za sebou zanechala zaváté silnice s uvízlými auty a popadanými stromy. Na Zlínsku zemřel při dopravní nehodě dodávky na náledí starší muž. V Děčíně pak odpoledne spadl strom na projíždějící auto.

Článek

Devětačtyřicetiletý řidič byl na místě mrtvý. Spolujezdkyně byla po ošetření v děčínské nemocnici propuštěna do domácí péče. Podle místních lidí spadl strom na auto po silném poryvu větru. Několik chodců se snažilo posádce vozu okamžitě pomoci. Strom ale auto tak zdemoloval, že ho nebylo možné otevřít. Hasiči, kteří na místo vzápětí přijeli, museli vozidlo rozstříhat.

Místy řádil orkán

Jak předpověděli meteorologové, silný vítr na mnoha místech dosáhl sílu orkánu, což je rychlost vyšší než 118 km v hodině, a způsobil značné materiální škody.

Rekordní rychlost byla zřejmě naměřena na Milešovce - 144 km/hod. V Krkonoších a Jizerských horách to bylo kolem 130 kilometrů. Na Šumavě foukalo méně - kolem 110 km v hodině.

Uzavřeli Hrad

Kvůli silnému větru byl pro návštěvníky uzavřen i Pražský hrad. "Je tu nebezpečí pádu tašek ze střech," upřesnil prezidentův tiskový mluvčí Petr Hájek. Dodal, že preventivní opatření tohoto druhu Hrad vyhlásil poprvé za posledních několik let. Zatím podle něj není jisté, kdy budou Hradčany veřejnosti znovu otevřeny. Zavřena jsou také vánoční tržiště na Staroměstském i na Václavském náměstí v Praze.

Problémy na silnicích

Špatná situace je ale v podhůří Krkonoš a Jizerských hor. Silničáři dokonce požádali o vyhlášení kalamitního stavu a některé krkonošské silnice už nejsou průjezdné. "Řidiči by do Krkonoš raději neměli ani vyjíždět. Od rána napadlo až 40 centimetrů sněhu," řekla dispečerka trutnovských silničářů.

Pro nákladní auta je například uzavřena silnice z Trutnova směrem na Hradec Králové, mohou projet jen osobní vozy a nákladní auta se sněhovými retězy. "Hlavní tah z Trutnova do Hradce Králové zablokovala v Kocbeři havárie kamiónu, silnici se nyní pokoušíme zprůjezdnit," sdělil Boleslav Strouhal ze Správy a údržby silnic v Trutnově.

"Polámané stromy a větve zcela zablokovaly silnice mezi krkonošskými Vítkovicemi a Horními Mísečky na Semilsku. Stejná situace nastala na spojnici mezi obcemi Rezek a Rokytnice nad Jizerou. Obě komunikace museli silničáři, kteří požádali o vyhlášení kalamitního stavu, uzavřít.

Desítky uvízlých kamionů a autobusů blokují v obou směrech spojnici mezi Vrchlabím a Novou Pakou v Krkonoších. Uvízlá vozidla tak zcela zablokovala hlavní tah z Prahy do Krkonoš, kde se tvoří až dvacetikilometrové fronty aut. Projet tímto úsekem je zcela nemožné. Vichřice navíc proměnila některé části této mezinárodní silniční spojky doslova v bílou tmu.

Špindlerův Mlýn je bez elektřiny.

Sníh a vítr ulamují větve

"Nejde o lokální záležitost, spadané stromy a větve jsou kvůli těžkému mokrému sněhu takřka po celé délce uzavřených komunikací a hrozí, že podobná situace brzy nastane i jinde. Lidi do toho zatím nemohou vjet, těžké větve jim padají na hlavy a auta a hrozí, že by někdo z cestářů při odklízení polomů přišel kvůli sílící vichřici o život," řekl jeden ze zasahujících silničářů ze Semilska.

Kritický stav nastal před víkendem, kdy se řada lidí chystá do Krkonoš na spojnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, kde leží místy až dvaceticentimetrová vrstva rozbředlého sněhu.

Spojnici, kudy mají během dalšího týdne přijíždět tisíce turistů, se silničářům zřejmě nepodařilo včas posolit." Hrozí, že auty upěchovávaná vrstva sněhu na vozovce zmrzne a vytvoří sněhový krunýř. Komunikace ve Špindlerově mlýně se naopak místním cestářům daří držet sjízdné. " Zatím lze ještě dojet až Erlebachově boudě, až na Špindlerovku to bohužel nejde," řekl šéf místních technických služeb Miloslav Tomíček.

Policie přesto musela v poledne uzavřít horní část Špindlerova Mlýna, jelikož na tzv. okružní cestě došlo k řadě nehod. V Krkonoších a Jizerkách napadlo od včerejšího odpoledne přes půl metru sněhu.

V podhorských oblastech se sníh daří odklízet jen s velkými obtížemi. Bezpečně sjízdné zůstávají se značnou rezervou především silnice první třídy, silnice nižších tříd jsou sjízdné pouze se značným rizikem.

I na Vysočině se vytvářejí závěje

Během odpoledne se výrazně zhoršila situace v Pardubickém kraji. Kritická je především na Skutečsku, kde kromě 20centimetrové vrstvy nového sněhu, z nejž rostou až 1,5 metrové závěje, padají v lesních úsecích na silnice stromy. Řada místních komunikací je dočasně neprůjezdná na Hlinecku, Poličsku a Moravskotřebovsku, silnice III. třídy jsou propluhovány jen na jeden jízdní pruh ve většině výše položených oblastí Chrudimska. Řada silnic na Hlinecku je sjízdná jen s řetězy, stejně jako Suchý vrch na Žamberecku.

Jihočeši bojují se silným větrem

Dopravu na jihu Čech komplikuje silný vítr se sněžením. Hasiči od dopoledne odstraňují popadané stromy, kamiony už přes dvě hodiny blokují hraniční přechod ve Strážném na Prachaticku. Počasí se přitom stále zhoršuje, podle meteorologů by nárazy větru během následujících dvou hodin měly být nejsilnější.

"Tak hodinu před polednem začalo foukat silněji, od té doby naše jednotky vyjely ke 14 případům téměř po celém kraji. Většinou jsou to stromy popadané na silnice," řekla mluvčí hasičů Alena Horáková. Například v českobudějovické Nerudově ulici spadl strom na zaparkované osobní auto, nikdo v něm ale nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Českem se prožene vichřice, místy orkán

Meteorologové vydali ve čtvrtek odpoledne varování před nezvykle silným větrem. Česko zasáhne v pátek a v sobotu. Vítr bude dosahovat síly vichřice, v nárazech...

Výběr článků

Načítám