Hlavní obsah

Více známek prvňáčkům dávali už dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí, že od letošního pololetního vysvědčení musí být i u žáků 1. třídy uvedena známka zvlášť u každého předmětu, nemá jen své odpůrce, ale i zastánce. Na mnoha školách totiž už dříve využili možnosti známkovat i v pololetí prvňáčky podle jednotlivých předmětů.

Foto: Josef Zajíc

Areál Dolní Vítkovice. Těžební věž dolu Hlubina.

Článek

"Už mnoho let mají naši prvňáčci na vysvědčení více známek. Pro děti je to jednoznačně motivační záležitost," řekla Právu ředitelka školy v podhorské obci Tisá na Ústecku. Také v Hostomicích na Teplicku na místní základní škole nedávají prvňáčkům jednu známku v pololetí již řadu let.

"Nás se toto nové nařízení moc netýká. Nedáváme jednu známku již řadu let. Prvňáčci v našich dvou třídách dostávají několik známek již pátým rokem. Rozhodli jsme se pro tento systém, jakmile nám to bylo umožněno," řekl Právu zástupce ředitele Základní školy v Hostomicích Pavel Axamit, podle kterého žádné negativní reakce ze strany rodičů kvůli známkování nezaznamenali.

Záleží na učiteli

Základní škola v Rapotíně na Šumpersku už nyní uděluje prvňáčkům v prvním pololetí více známek. "Rozhodnutí, jak ohodnotit žáky prvních tříd, nechávám zcela na zvážení paní učitelky. Není to však pro nás nic nového dávat dětem za každý předmět zvlášť známku i v prvním pololetí. Učitelky prvních tříd se střídají, takže pokud některá z nich volí v daném roce na vysvědčení velkou jednu známku, tak ji dětem dá," sdělila Právu ředitelka školy Eva Bicanová s tím, že s námitky rodičů se dosud nesetkala.

I Ve Velkých Hamrech na Jablonecku už několik let klasifikují v pololetí prvňáčky více známkami. "V tomto směru musím s paní ministryní souhlasit, více známek mi připadá spravedlivější. Žáček je třeba slabší v češtině, takže z ní dostane dvojku a musí přidat, ale z ostatních předmětů může mít jedničku. A podle našich zkušeností se prvňáčci naopak těší, že budou mít na vysvědčení více jedniček než jednu," vysvětlila Právu zástupkyně ředitele ZŠ Velké Hamry 1 Dagmar Přeučilová.

Raději jednu

"Z vlastních zkušeností považuji za lepší, kdyby prvňáčci mohli dostat na pololetní vysvědčení tu velkou jedničku, která je určitě víc motivovala k učení. Před lety jsme jednou zkusili známkovat předměty odděleně. Ale neosvědčilo se nám to. Dříve jsme se mohli rozhodnout sami, ale teď nemůžeme. Naše škola by si ale i nyní zase vybrala známku jednu," řekla Právu Kamila Dvořáková, ředitelka malé venkovské školy v obci Valeč na Karlovarsku.

Bylo to příliš rychlé

Ředitelka Základní školy na Dlouhé ulici v Novém Jičíně Jana Maloušková vidí hlavní chybu v tom, že nové nařízení přišlo dost pozdě. "Rozhodně nás zaskočilo. Je to na poslední chvíli," sdělila ředitelka s tím, že teprve čas ukáže prospěšnost nebo unáhlenost změny. "Jedna známka, myslím, prvňáčkům vyhovovala, ale možná že známky rozepsané do více předmětů je budou více motivovat."

Pozdní rozhodnutí ministerstva je zřejmě tou nejčastější výtkou zaznívající ze škol. "Změna proběhla strašně narychlo. Nic nebylo předem připraveno a my máme jen několik dnů na to, abychom změnu ve známkování vysvětlili dětem i rodičům. Pokud by ke změně došlo v září, neviděla bych v tom takový problém," uvedla ředitelka základní školy v Plzni-Lobzích Ilona Tomášková.

Reklama

Výběr článků

Načítám