Hlavní obsah

Vězni mají pomáhat při likvidaci přírodních pohrom

Právo, Radka Kovářová
Praha

Při odstraňování následků přírodních katastrof by napříště mohli pomáhat i vězni. Generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula totiž minulý měsíc posvětil vznik speciálních pracovních čet, které bude možné nasadit do 24 hodin kdekoli v republice. Doprovázet by je měl pouze pracovník v civilu, nejspíš vychovatel.

Článek

Vězni, kteří se do projektu dobrovolně přihlásili, museli ale splnit několik podmínek. Každý přitom musel projít zkoumáním komise, která rozhodovala, zda může být do takové skupiny zařazený nebo ne.

"Komise posoudila každého jednotlivce, jeho spis, rodinné zázemí, chování a trestný čin, za který je ve vězení. Jsou to lidé, u kterých je předpoklad, že toho nezneužijí,“ sdělil Právu Kula.

Žádní těžcí zločinci

Obecně se podle něj dá říci, že do čet byli vybráni lidé, kteří byli odsouzeni za společensky málo nebezpečné trestné činy, zbývá jim do konce trestu ještě minimálně půl roku a běžně chodí na nestřežená pracoviště mimo věznice.

Nejde tedy o žádné těžké zločince, ale o lidi, kteří si odpykávají nejčastěji zhruba roční tresty za nedbalostní trestné činy.

"Vytvořili jsme čtyři regionální centra – moravské, severomoravské, pražské a české. V každém tomto regionu je skupina sestavená ze zhruba dvaceti lidí. Jsme ale schopni jejich počet v případě potřeby navýšit,“ konstatoval šéf vězeňské služby.

Budou pracovat zadarmo

Kula už v této souvislosti oslovil hejtmany, které v dopise o možnosti využití vězňů informoval.

"Zatím se mi ozvali tři s tím, že to vedou v patrnosti a pokud bude třeba, budou nás kontaktovat,“ dodal.

Hejtmany přitom nasazení vězňů nemá stát ani korunu. Vězni totiž předem souhlasili s tím, že se vzdají honoráře a náklady na jejich dopravu na místo, stravu a vybavení bude hradit vězeňská služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám