Hlavní obsah

Věžička kostela v Hulíně ukrývala překvapení

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hulín

Schránku s cennými historickými archiváliemi objevili řemeslníci při opravě střechy kostela svatého Václava v Hulíně. Krabička s pozdravem z minulosti byla ukryta v sanktusníku - věžičce nad kněžištěm kostela.

Foto: Foto Zlínský kraj, .

Při opravě kostela v Hulíně našli řemeslníci krabičku s historickými archiváliemi

Článek

„V plechové schránce byl v papírovém obalu převázaném provázkem uložen svazek listin. Z toho jedna byla datovaná 6. května 1920, dále tam byl svazek poškozených dokumentů, přičemž na jednom z nich byl patrný rok 1795, na jiném datum 1. února 1885. S ohledem na nebezpečí poškození jsme listiny dál blíže nezkoumali,“ popsal obsah zrezivělé plechové krabičky farář Jiří Kopřiva.

„Připojeno bylo také deset kusů mincí rozdílné velikosti a různého data, některé z roku 1885,“ doplnil farář.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o cenné archiválie, které vyžadují odbornou analýzu a ošetření, předali jsme nález Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně a čekáme na zprávu odborných restaurátorů a konzervátorů. Právě proto, že kostel v Hulíně představuje výjimečnou kulturní památku mimořádného významu a střecha byla v havarijním stavu, se Zlínský kraj na opravě kostela v Hulíně významně finančně podílí,“ řekl krajský radní Miroslav Kašný (KDU-ČSL).

Otevření po 99 letech

„Překvapením bylo, že nejmladší listina vložená do schránky, byla datována 6. května 1920, tedy přesně před 99 lety ode dne, kdy jsme měli možnost obsah otevřít. Je to zvláštní a nečekaná náhoda,“ podělila se vedoucí oddělení památkové péče krajského úřadu Alena Pospíšilová.

„Kostel s farou jsou historicky nejcennějšími objekty, které v Hulíně máme, a oprava těchto památek je pro město velmi důležitá, proto ji také finančně dotujeme významnými částkami. Že se při otevření schránky takto doslova dotkneme historie, je nevšední zážitek,“ potvrdil starosta Roman Hoza (ODS).

Kostel sv. Václava je románská stavba z počátku 13. století, přestavěná barokně po požáru v roce 1748. Chrám byl znovu vysvěcen v roce 1754.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám