Hlavní obsah

Vetujte církevní restituce, vyzvali sociální demokraté Klause

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté žádají prezidenta Václava Klause, aby vetoval zákon o majetkovém narovnání s církvemi. ČSSD zároveň pracuje na ústavní stížnosti, která by měla restituce zvrátit. Oznámili to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf poslaneckého Jeroným Tejc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD se domnívá, že schválením církevních restitucí došlo k uzákonění nerovnosti restituentů, strana se zároveň domnívá, že schválení ve Sněmovně mohlo být sporné, neboť zákon neměl být vůbec projednáván.

Sociální demokraté rovněž chtějí připravit novelu zákona, která by státu a obcím zajistila předkupní právo na vracený majetek. Norma by měla obsahovat povinnost církví platit daň v případě prvního prodeje. Normu chce ČSSD předložit ve zrychleném řízení ještě na prosincové schůzi.

V okamžiku, kdy církve přijmou majetek vrácený restitucemi, ztratí podle Sobotky morální autoritu. Předseda ČSSD upozornil, že norma byla přijata i díky hlasům poslanců, kteří byli nepravomocně odsouzeni za korupci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám