Hlavní obsah

Většina ministrů víc spoří, než utrácí

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po skandálu kolem majetku expremiéra Stanislava Grosse a dalších politiků většina členů české vlády přistoupila na to, že odhalí část svého soukromí.

Článek

Právu odpověděli na otázky týkající se nemovitostí i soukromých aut. Menší ochotu projevili při zveřejňování přesné výše svých úspor na kontech.

Odpovědi přesto ukázaly, že většina z nich dává přednost ukládání peněz na konto, než aby příliš utráceli. Pomáhá jim to, že mají k dispozici nepřetržitě, a to i k soukromým účelům, služební vůz a někteří i služební byt. U vlastních aut převládají škodovky.

Z délesloužících členů vlády si v době funkce například ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach koupil stavební pozemek, lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek a unionistický ministr obrany Karel Kühnl chatu. Kühnl navíc investoval do pozemku.

Bydlení na hypotéku si pořídili ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) a ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Byt splácejí také premiér Jiří Paroubek (ČSSD) i Kühnl.

Hypotéku má na krku i ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD). Že své peníze ukládají do cenných papírů, zveřejnili Němec, ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) a novopečená ministryně informatiky Dana Bérová (nestraník).

Porovnání se nekonalo

Když před třemi lety nastupovali do funkcí ministři Špidlovy vlády, požádal je premiér, aby udělali soupis svého majetku. Podle tehdejší tiskové mluvčí Anny Veverkové Špidla nikdy údaje z těchto přiznání netajil.

"Všechna přiznání byla veřejnosti přístupná, kdo o nahlédnutí požádal, bylo mu to umožněno. Premiér počítal s tím, že po skončení funkce bude moci veřejnost porovnat, co si během svého působení v politice ministři pořídili. Nestihl to, protože odešel ze své funkce předčasně," řekla Veverková Právu.

Z těch, kdo soupis dělali, již většina Strakovu akademii také opustila. Z ostatních např. ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) zůstal na svém, stále vlastní rodinný domek za 2,7 miliónu korun a starší Citroen Xsara, o němž říká, že je čas ho prodat. Zatím s ním jezdil syn.

Ministr spolu se svým bratrem zdědili po matce hektarový pozemek "na kterém by byl krásný vinohrad" ale jak se přiznal, tato práce pro něj není. Kolik mu však přibylo na kontě, na němž měl před třemi lety 400 tisíc korun, přesně neřekl: "Je to do miliónu korun."

Úspory podle výše platu

Také další členové Špidlovy vlády Škromach a ministři kultury Pavel Dostál (ČSSD) a životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) bydlí stejně, jak napsali Špidlovi.

O výši úspor otevřeně hovořili Dostál a Ambrozek. Škromach jen vyhýbavě uvedl, že "jsou vyšší podle jeho platu". Před třemi lety uváděl 400 tisíc korun.

Stejně mlhavě se o svém kontu vyjádřil i ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), který před lety přiznal přes půl miliónu. "Zvýšily se úměrně mému platu," řekl Právu.

Buzková použila stejné věty, jen odkázala na příjem rodiny. Již dříve v tisku zveřejnila, že příjmy manžela Josefa Kotrby, který je partnerem mezinárodní firmy, představují několik miliónů korun ročně, a úspory rodiny jsou zhruba ve výši jeho ročního platu.

Hrubý plat ministrů byl do loňska 88 400, od letošního ledna činí 103 900 Kč.

Jahn: jsem bohatý zážitky

Nový premiér Jiří Paroubek (ČSSD) čelil při svém nástupu do funkce podezření, že byl před čtyřmi roky zvýhodněn při koupi družstevního bytu. Zveřejnil proto, že za 3kk s garáží zaplatil 1,65 miliónu a zadlužil se tím na deset let.

Sobotka Právu sdělil, že prodal své sestře chatu ze Špidlova seznamu za 500 tisíc korun, což je přesně suma, za kterou ji pořídil. Dostál si koupil Škodu Fabii, s níž však jezdí jeho dcera, neboť ministr nemá řidičské oprávnění.

Jedním z členů kabinetu, který má zřejmě nejmenší úspory, je ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Mám čtyři děti, víte, co je to výdajů?" komentoval své konto a doplnil, že manželka je majitelkou louky: "Nevím, jak je velká, kde je, prý někde u potoka..."

O výši svého konta pro změnu ministr vnitra František Bublan (nestraník) řekl, že je "kolísavé a nevelké". A dodal, že rodinnou starší Mazdu 626 splácí.

Vicepremiér Martin Jahn (nestraník) své majetkové poměry pro Právo okomentoval s nadsázkou: "Jsem bohatý na zážitky."

Reklama

Výběr článků

Načítám