Hlavní obsah

Většina lékařů nechce očkování proti prasečí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve fakultní nemocnici v Praze na Bulovce se nechala proti prasečí chřipce očkovat zhruba čtvrtina zdravotníků z tisícovky vybraných, kteří by vakcinaci měli podstoupit. Lékaři a zdravotní sestry vakcínu spíše odmítají. Očkování je dobrovolné, povinnou vakcinaci odmítla česká lékařská komora.

Bulovka: Proti prasečí chřipce se očkovala pouhá čtvrtina zdravotníkůVideo: ČTK

 
Článek

Vedení nemocnice by mohlo lékaře, kteří se starají o nejzávažnější případy, přeřadit na jinou práci, podle primářky infekční kliniky Hany Roháčové to ale neudělá.

Centrum na Bulovce dostalo 1000 vakcín, aplikovali ji 250 zdravotníkům a 80 pacientům s chronickou chorobou. Lékaři a sestry odmítají očkování z nejrůznějších důvodů, někteří už nemoc prodělali, další se vakcíny bojí, jiní dávají přednost očkování proti sezónní chřipce.

Někteří také tvrdí, že vakcína nemá smysl, protože epidemie už nastává a vakcína potřebuje 14 dní, než začne být účinná. Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že přijdou další vlny prasečí chřipky.

Průběh onemocnění kmenem H1N1 je podle lékařů vážnější než nemoc kmenem sezónní chřipky. nebezpečný je především pro těžce nemocné a průběh nemoci může být komplikovanější také u obézních lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám