Hlavní obsah

Většina Čechů o referendum o vystoupení z Unie nestojí, ukázal průzkum

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti vyhlášení referenda, v němž by se hlasovalo o případném odchodu České republiky z Evropské unie, je 54 procent lidí. Pro odchod země z EU by pak hlasovala jen pětina lidí, zjistil průzkum CVVM.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Mělo by být vyhlášeno referendum o odchodu ČR z EU?

Článek

Vypsání referenda by podpořilo 30 procent lidí, naopak 54 procent dotázaných by bylo proti a zbytek neví.

Častěji by pro vypsání referenda hlasovali starší lidé a stoupenci levice. Proti jsou zejména mladí mezi 20 a 30 lety a nesouhlas roste rovněž s vyšším vzděláním. Převládá rovněž u lidí, kteří jsou spokojeni s životní úrovní vlastní domácnosti.

Pro vystoupení by byla pětina

V případě vypsání referenda by pro odchod země z EU hlasovalo 21 procent lidí. Proti by bylo 45 procent dotázaných.

„Mezi dotázanými dále bylo 16 procent těch, kteří by se případného referenda nezúčastnili, tři procenta respondentů nemají dosud volební právo a 15 procent oslovených uvedlo, že zatím neví, jak by v tomto případném referendu hlasovalo,” uvádí průzkum.

Prezidentovi věří 51 procent lidí

Domácí

Pro odchod by hlasovali lidé, kteří vnímají svou životní úroveň jako špatnou, a respondenti, kteří se hlásí ke KSČM, Trikolóře či SPD. Setrvání by podpořili lidé s vysokoškolským vzděláním, stoupenci pravice a ti, kteří jsou spokojení s vlastní ekonomickou situací.

Průzkum zjišťoval i postoj veřejnosti k odchodu Velké Británie z EU. Lidé se domnívají, že dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na zemi, EU i ČR budou nepříznivé. Vinu na brexitu lidé přisuzují jak představitelům Velké Británie, tak EU.

Průzkum proběhl od 30. listopadu do 11. prosince 2019 a zapojilo se do něj 1034 respondentů.

Anketa

Mělo by být vyhlášeno referendum o odchodu ČR z EU?
Ano
52,7 %
Ne
46,1 %
Nevím
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14490 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám