Hlavní obsah

Většina bodovaných řidičů už přestupky nedělá

Právo, Jiří Novotný
Praha

V centrálním registru bylo k letošnímu 30. dubnu evidováno už 26 356 motoristů, které bodový systém, zavedený od 1. července 2006, připravil na rok o řidičský průkaz. Ve srovnání s březnem přibylo 612 vybodovaných. Nějaký ten bod má teď v registru na svém kontě 684 015 řidičů.

Foto: Milan Freiberg, Právo

S kontrolami rychlosti začali policisté na silnici z Ostravy do Opavy už v sobotu po obědě.

Článek

Za překročení maximální povolené rychlosti dostalo v letošním prvním čtvrtletí trestné body celkem 50 247 řidičů. Právě rychlost je tak v Česku i nadále nejčastěji bodovaným přestupkem a na celkovém počtu udělených bodů se nyní podílí zhruba 36 procenty.

Při kontrolách ve městech a obcích bylo v prvním čtvrtletí pokutováno a dvěma body oceněno 33 836 případů, kdy řidiči překročili povolenou rychlost o méně než dvacet kilometrů v hodině. Dalších 7645 výtečníků se řítilo ulicemi ještě větší rychlostí.

Je zřejmé, že přes 89 procent řidičů, kteří v minulosti dostali body, si už dává pozor a nedopouští se přestupků a trestných činů, zařazených do bodového hodnocení.
Karel Hanzelka, mluvčí ministerstva dopravy

Na silnicích mimo obec bylo při překročení rychlostního limitu o méně než 30 km/h přistiženo 6572 řidičů a o třicet a více kilometrů jelo nad limit 2194 motoristů. Řidičky jsou mnohem disciplinovanější než jejich mužské protějšky. Za rychlost byly v prvním čtvrtletí uděleny body 42 220 mužům, ale jen 8027 ženám.

Školení tři umaže

Od 1. září 2008 se mohou řidiči účastnit i jednodenního školení bezpečné jízdy, jehož úspěšné absolvování jim umaže tři body. Školení stojí 6500 korun a mohou jím projít řidiči, kteří nemají více než deset bodů. Této možnosti ovšem dosud využilo jen necelých 2000 motoristů.

Naopak až čtyři body byly od loňského března za rok bez odhaleného přestupku automaticky odečteny celkem 552 439 motoristům.

„Je tedy zřejmé, že přes 89 procent řidičů, kteří v minulosti dostali body, si už dává pozor a nedopouští se přestupků a trestných činů, zařazených do bodového hodnocení,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Řidičský průkaz má v naší republice 6,4 miliónu lidí. Při přepočtu na registrované řidiče tvoří největší skupinu bodovaných podle věku jednadvacetiletí. Dvanácti bodů pak nejčastěji dosahují třiadvacetiletí motoristé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám