Hlavní obsah

Většina amnestovaných žádá podporu, stát vyplatí milióny

Novinky, val
Praha

Od vyhlášení amnestie prezidentem Václavem Klausem uplynul více než měsíc a podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí se již většina z více než šesti tisíc propuštěných vězňů zaregistrovala na úřadech práce. Většina se také hlásí o mimořádný tisícikorunový finanční příspěvek. Stát jim takto vyplatí milióny.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Amnestovaní vězni opouštějí věznici ve Stráži pod Ralskem.

Článek

„Z 6344 vězňů, kteří byli k 17. lednu propuštěni po amnestii prezidenta, se téměř 4 500 už registrovalo na úřadu práce. A skoro 4000 požádalo o mimořádnou okamžitou pomoc,“ informovala mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Pokud by o tuto dávku a podporu v nezaměstnanosti požádalo 6000 propuštěných, znamenalo by to podle odhadu resortu výdaje 18,6 miliónu korun, dodala mluvčí.

„Úřady práce jsou na zvýšený zájem připraveny. Mají k dispozici dostatek peněz, aby mohly vyplácet mimořádnou okamžitou pomoc. A posílily také počty pracovníků na přepážkách i bezpečnostní opatření,“ informovala ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Stát sází na resocializaci

Ministerstvo se ve spojení s několika dalšími organizacemi snaží různými způsoby podpořit začlenění amnestovaných vězňů do společnosti. Podle nich je to výhodnější než držet vězně v cele. „Jeden den člověka ve vězení přijde stát na tisíc korun, ročně tedy na zhruba 360 tisíc. Proto je boj proti recidivě a pomoc při dodržování alternativních trestů cestou, jak výrazně uspořit peníze z veřejných rozpočtů,“ uvedla například Lucie Streichsbierová z RUBIKON Centra, které se specializuje na pomoc lidem s kriminální minulostí.

Propuštění vězni se mohou mimo jiné obracet na sociální kurátory, kteří působí na oddělení sociální prevence každého města. Ten může amnestovaného například doprovodit na úřady, doporučit mu zaměstnavatele či dát tipy na ubytování.

Odborníci doporučují také řadu integračních programů, které jsou podle nich nejlepším řešením proti sociálnímu vyloučení a návratu k trestné činnosti.

Reklama

Související články

Amnestii dostalo tisíc neplatičů alimentů

Z počtu asi 6 400 lidí propuštěných z vězení na základě amnestie byla asi tisícovka těch, kteří byli za mřížemi kvůli neplacení alimentů. Zhruba stejný počet...

Soud plně amnestoval katarského prince

Obvodní soud pro Prahu 2 úplně zastavil trestní stíhání člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání téměř dvou...

Výběr článků

Načítám