Hlavní obsah

Větrný park má přednost před krkavci, rozhodl Nejvyšší správní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil výjimku pro stavbu větrného parku nedaleko obce Dvorce na Bruntálsku. Podle rozsudku v tomto konkrétním případě převážil veřejný zájem na produkci energie z obnovitelných zdrojů nad zájmem ochrany přírody a krajiny, konkrétně nad ochranou krkavce velkého. Stavba se ptáků podle dostupných informací dotkne jen omezenou měrou, vyplývá z rozsudku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proti stavbě větrných elektráren protestoval Spolek Nízký Jeseník a spolek Naše Křišťanovice. Usilovaly o zrušení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny, které stavba větrného parku dostala. NSS dospěl k závěru, že stavbu větrných elektráren, které produkují při výrobě elektřiny takřka nulové emise skleníkových plynů, za veřejný zájem lze považovat.

„Je samozřejmostí, že stavby sloužící k výrobě větrné energie s sebou nesou nejrůznější negativní důsledky jako každý jiný způsob výroby energie, to však nic nemění na skutečnosti, že využívání výroby energie z obnovitelných zdrojů lze za současného stavu politického a odborného diskursu označit za zájem veřejný,“ uvedl soudce Karel Šimka.

Soudci NSS upozornili, že ani zájem krkavců jim nebyl lhostejný. Ovšem z podkladů odborníků vyplynulo, že krkavec se v dotčené lokalitě vyskytuje pouze při přeletech a kolize opeřenců se stavbou, kdy by docházelo k usmrcování nebo zraňování ptáků, jsou možné spíše jen teoreticky.

„Provozem této stavby nedojde k významnému negativnímu ovlivnění populace krkavce velkého, veřejný zájem na výrobě energie z obnovitelných zdrojů, jenž přispívá význačnou měrou k ochraně životního prostředí, v daném případě převažuje nad zájmem ochrany přírody a krajiny,“ dodali soudci.

Reklama

Výběr článků

Načítám