Hlavní obsah

Velkoobchody mohou mít na státní svátky otevřeno, rozhodli poslanci

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Nekonečný parlamentní spor o otevírací dobu obchodů je zřejmě u konce. Poslanci v úterý rozhodli, že velkoobchody budou moci mít na státní svátky otevřeno. Sněmovna přehlasovala Senát, který chtěl zákaz prodeje o vybraných svátcích zrušit úplně. Předlohu nyní dostane na stůl prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Sněmovny (ilustrační foto)

Článek

Předkladatelé z řad ANO a ODS argumentovali tím, že uzavření velkoobchodů komplikuje zásobování menším obchodům, které mohou mít o svátcích otevřeno. Velkoobchod je definován jako činnost spojená s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti.

Spor se ve Sněmovně již tradičně vedl především kvůli tomu, jestli má stát nařizovat podnikatelům, kdy musejí své obchody zavřít.

Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních musí mít nyní zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května (Den vítězství), 28. září, (Den české státnosti), 28. října (Den vzniku samostatného československého státu), 25. prosince (Boží hod vánoční) a 26. prosince (2. svátek vánoční). Na Štědrý den mohou mít otevřeno do poledních 12 hodin.

„Pokud občané nebudou mít zájem, tak tam nebudou chodit. Je to jednoduché, nechme to na svobodné volbě jak prodejců, tak zákazníků,“ apeloval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Zkušenosti nejen u nás, ale i z velké části ukazují, že je to funkční regulační opatření. KDU-ČSL stojí za tezí, že ekonomika a nakupování nemusejí být na prvním místě. Prodavačky a prodavači, mnozí mají malé děti, si zaslouží být o státních svátcích se svými rodinami,“ oponoval lidovecký poslanec Jiří Mihola.

Napříště bez zmatků? Obchody by měly mít otevřeno o všech svátcích, navrhují senátoři

Domácí

Poslanec ODS Vojtěch Munzar prohlásil, že stát nemá co říkat, kdy kdo může nakupovat. Zákaz prodeje označil za sociální inženýrství a neutuchající touhu mluvit lidem do života

„Ten spor, který vedeme, je o tom, jestli ti prodavači a pokladní vykonávají takovou profesi, bez které bychom se sedm dní v roce obešli, nebo jestli se bez nich neobejdeme,“ prohlásil poslanec ČSSD Roman Sklenák.

Pro úplné zrušení zákazu bylo 68 poslanců

Senátní verzi, která chtěla zákaz úplně zrušit, podpořilo 68 poslanců z ODS, Pirátů, SPD, TOP 09 a hnutí STAN. Proti se postavilo 73 zákonodárců z hnutí ANO, ČSSD, KSČM a lidovci.

Pro sněmovní verzi, která počítá s otevřenými velkoobchody, hlasovalo 132 poslanců z řad ANO, ODS, Pirátů, SPD, TOP 09 a STAN, proti byli sociální demokraté, komunisté a lidovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám