Hlavní obsah

Velká pardubická má problémy

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Jako mor se šířila poslední měsíc v Pardubicích a v dostihovém světě fáma, že letošní, jubilejní 120. ročník Velké pardubické se v říjnu nepoběží, protože Dostihový spolek se zmítá v ekonomických problémech, zaměstnanci závodiště nedostali od června plat a účetnictvím se zabývá hospodářská kriminálka. Skutečnost však není tak dramatická.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Osmiletá klisna Registana s žokejem Peterem Gehmem vyhrála 114. ročník Velké pardubické.

Článek

„Letošní Velká pardubická není ohrožena. Překonáváme stejné problémy jako každý rok,“ řekl Právu Miroslav Petráň, předseda představenstva Dostihového spolku. „Mzdy byly vyplaceny, zpoždění bylo dva nebo tři dny,“ ujistil.

Připustil však, že nejvýznamnější akcionáři ze svého půjčili milión korun, aby se provoz pardubického dostihového závodiště nezastavil.

„Někteří sponzoři zatím neplní své závazky, ale chápu je a nebudu je jmenovat. Nikdy jsme nezůstali dlužni, i letos se vyrovnáme se všemi závazky. Čísla jsou jasná. Za poslední roky jsme v plusu o dva milióny korun,“ zdůraznil Petráň a nabídl Právu k nahlédnutí ekonomické rozbory.

Podezřelé nákupy

Připustil, že Dostihový spolek podal v souvislosti s účetnictvím trestní oznámení. „Ale není v tom žádná zlodějna, mohlo se prostě účtovat efektivněji. Trestní oznámení bylo podáno spíš pod tlakem některých významných akcionářů,“ pokrčil rameny Petráň.

Předseda dozorčí rady Dostihového spolku Jiří Stříteský byl ale konkrétnější. „Jde o dost podezřelé nákupy za hotové, o nábytek nebo televize. Roky opakovaně upozorňuji, žádám představenstvo o vysvětlení. Nikdo tomu nevěnoval pozornost,“ nechal se slyšet.

„Účetnictví je u nás složité. Nechali jsme si proto udělat audit, který určité nesrovnalosti v účetnictví potvrdil,“ připustil Petráň.

Politický kontext?

Pardubická veřejnost ale celou aféru kolem Velké pardubické bere jako předvolební politickou válku.

Stříteský je pardubickým senátorem za ODS. Petráň je předsedou místního politického uskupení Sdružení pro Pardubice. Spojil se v létě s TOP 09 a Věcmi veřejnými a společně postavili Stříteskému protikandidáta – rektora Univerzity Pardubice Jiřího Málka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám