Hlavní obsah

Nepřítelem je islámský terorismus, řekl Zeman na velitelském shromáždění

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

V Praze se v úterý koná tradiční velitelské shromáždění armády. Vedle náčelníka generálního štábu se jej zúčastnili i prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Slavnostní zahájení velitelského shromáždění náčelníka generálního štábu Aleše Opaty Video: ČTK

 
Článek

Politici vystoupili na úvod shromáždění s projevy, armáda následně probere výhled a plány na příští rok včetně účasti na cvičeních a zahraničních misích.

Zeman armádě poděkoval za pomoc při boji s koronavirem, vyslovil se pro „skutečnou modernizaci armády“ i podporu domácího zbrojního průmyslu. Již tradičně se prezident věnoval i využití bezpilotních prostředků a připomněl, že se počátkem října, respektive „před několika dny“ zúčastnil slavnostního nástupu 53. pluku průzkumu a elektronického boje, který drony využívá.

Zeman také zopakoval svou tezi, že nepřítelem není Rusko ani Čína, ale mezinárodní, respektive „islámský terorismus“. Hovořil rovněž o antiruské a antičínské hysterii, která prý pouze ohrožuje naše ekonomické zájmy.

Při nehodě vrtulníku na Sinaji zahynula česká vojačka

Blízký a Střední východ

Zeman se vrátil i k incidentu na Sinaji, kdy při pádu vrtulníku zemřela i česká vojačka, kterou hodlá příští rok vyznamenat.  „Nejsem si zcela jist, zda to byla dopravní nehoda, protože na Sinajském poloostrově působí islámští radikálové  a není vyloučeno, že ten vrtulník sestřelili,“ dodal s tím, že se snad pád vrtulníku vyšetří.

Vojáci, nazdar! Prezident Zeman zajel do Prostějova na slavnostní nástup pluku

Domácí

Náčelník generálního štábu Aleš Opata poděkoval za důvěru, kterou má armáda u veřejnosti, a připomněl zapojení vojáků při epidemii koronaviru. Vyzdvihl nutnost modernizace i nové výzvy, kterým armáda čelí v souvislosti s konvenčními i hybridními hrozbami. Zmínil jak potřebnost nákupu nových bojových vozidel pěchoty, tak zavádění moderních technologií.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman s doprovodem na velitelském shromáždění armády

Armáda momentálně prochází rozsáhlou modernizací a v plánu je uzavření několika významných zakázek v hodnotě desítek miliard korun.

Část vojáků nyní pomáhá při zvládání epidemie koronaviru, a dá se proto předpokládat, že se shromáždění bude věnovat i tomuto tématu. Kvůli epidemii a přijatým opatřením se někteří velitelé připojí na jednání on-line.

Silné paže vojáků v nemocnicích potřebují, ve Zlínském kraji už pomáhají první z nich

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám