Hlavní obsah

Velitel vojáků v Kosovu po střelbě odvolán, nahradí ho Cífka

Velitele 15. českého kontingentu v Kosovu podplukovníka Jiří Kývalu nahradí ve čtvrtek podplukovník Jan Cífka. Důvodem odvolání Kývaly byly rvačka, problémy s drogami a posledním hřebíkem do rakve pak byl nedávný incident, při němž byl postřelen český voják.

Článek

Cífka bude českým vojákům v Kosovu velet po dobu posledních tří měsíců jeho působení v Kosovu, uvedla mluvčí kontingentu Jana Zechmeisterová.

"Kontingent jako celek dělá svoji práci dobře a chci, aby v tom pokračoval. Musí se udělat maximum pro to, aby jej takto vnímala i veřejnost,“ sdělil českým vojákům po příjezdu do Kosova Cífka. 

Přestože si čeští vojáci vysloužili u jednotek KFOR za své nasazení chválu, na 15. kontingent vrhají stín skandály.

Střelba, nehoda, rvačka, marihuana

Nejzávažnějším prohřeškem bylo postřelení českého vojáka kolegou, který podle vyšetřovatelů neodborně manipuloval se zbraní. Zraněný se nyní léčí v pražské Ústřední vojenské nemocnici. V nejbližších dnech ale bude pravděpodobně propuštěn z nemocnice domů.

"Postřelený je hospitalizován na chirurgickém oddělení. Jeho stav je velmi dobrý. Voják rehabilituje a propuštěn by mohl být pravděpodobně do týdne," řekla mluvčí nemocnice Iva Ruskovská.

Událost se stala v listopadu, kdy už se mluvilo i o dalších incidentech. Ve stejný měsíc český voják zavinil během hlídky na kosovské administrativní hranici autonehodu, protože nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky. Ta se sice obešla bez zranění, přesto byl z mise odvolán.

Podle deníku Mladá fronta Dnes se jiní čeští vojáci v září opili a poprali. Divokou rvačku, do níž byl údajně zapleten i finský kolega, rozehnala až mezinárodní vojenská policie. 

Podplukovník Jan Cífka

Zanedlouho čtyřicetiletý Cífka je odborníkem na raketové vojsko a dělostřelectvo. Od roku 2007 působil jako velitel smíšeného dělostřeleckého oddílu 13.dělostřelecké brigády v Jincích.

Třikrát se zúčastnil zahraniční mírové operace KFOR na území Kosova. 

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek pak prozradil, že čtyři čeští vojáci v misi KFOR kouřili marihuanu či hašiš. To někteří zdůvodňovali tím, že na misi není co dělat a vojáci se nudí. 

Reklama

Související články

Velitel českých vojáků v Kosovu byl odvolán

Ministr obrany Martin Barták odvolal velitele českého kontingentu v Kosovu Jiřího Kývalu. Důvodem je sobotní událost, při které byl zraněn český voják - 26letý...

Výběr článků

Načítám