Hlavní obsah

Vedra vydrží do čtvrtka, pak se prudce ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty, které na některých místech v Česku dosáhly přes 32 stupňů Celsia, přepisovaly rekordy. Na jižní Moravě padl 46 let starý rekord. V Ivanovicích na Hané naměřili 30,5 stupně, v roce 1970 tam bylo 29,5 stupně. Vedra vydrží podle meteorologů do čtvrtka a pak přijde razantní ochlazení a začne pršet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší teploty byly v neděli naměřeny v nížinách Čech – kromě pražského Karlova se mezi nejteplejší místa republiky zařadily středočeské Dobřichovice a Řež, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 32,1 stupně. Rovných 32 stupňů hlásí Hradec Králové-Svobodné Dvory a Doksany na Litoměřicku.

Z celkem 245 stanic po celé republice jich dnes 80 dosáhlo či překročilo tropickou třicítku.

Také noc na neděli byla nezvykle teplá, na desítkách stanic přepisovali historické tabulky zaznamenávající nejvyšší hodnoty minimálních teplot. Stanice Hošťálková-Maruška na Vsetínsku s devítiletou řadou pozorování dokonce zažila tropickou noc, když tam teplota neklesla pod 20 stupňů.

Období horkého a suchého počasí bude pokračovat až do čtvrtka. Denní teploty by se měly pohybovat mezi 27 až 31 stupni, noční v rozmezí 18 až 14 stupňů.

Ochlazení a srážky by měly podle předpovědi přijít už ve čtvrtek v noci. V pátek by mělo být oblačno s deštěm a přeháňkami. Teploty klesnou na 24 stupňů, na některých místech bude ještě 28 °C.

Razantní ochlazení přijde v sobotu, kdy se teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů, a podobné počasí bude panovat i v neděli, teploty ale spadnou na 16 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám