Hlavní obsah

Vedra se vracejí, budou i bouřky s kroupami

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uprostřed července panuje téměř nad celou Evropu velmi teplé letní počasí. V ČR bude ve středu nejtepleji v tomto týdnu. Čeká se tropický den s teplotami až 31 stupňů. Právu to v úterý řekl Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

"Od čtvrtka do soboty se přechodně ochladí. Ve čtvrtek nás přejde studená fronta. Bude oblačno, bouřky v nichž mohou padat kroupy a nevylučujeme ani přívalové deště," očekává meteorolog. V pátek má bouřkové počasí už jen doznívat a od soboty se bude postupně teplé počasí obnovovat.

"Jestliže ve čtvrtek bude maximálně 29, v pátek 26, v sobotu 27, tak v neděli už teploty vyšplhají až na 31 stupňů a udrží se tam až do úterý," uvedl Sandev. Pro někoho je to krásné počasí, ale další na ně žehrají, protože je velké sucho a vláhový deficit nevyrovnají ani deště, které přijdou.

Slunečné počasí s teplotami od 30 do 35 stupňů Celsia převládá i v oblasti Středozemního moře. Vlna veder zasáhla také centrální část Francie, kde teploty v odpoledních hodinách dosahují až 37 stupňů.

"Neobvykle teplo je rovněž na severu Evropy. V jižním Finsku a na severu Ruska v oblasti kolem Archangelska, těsně pod polárním kruhem, se rtuť teploměru pohybuje od 28 do 32 stupňů," informoval Sandev.

Reklama

Výběr článků

Načítám