Hlavní obsah

Vedra opouštějí Česko, na konci prázdnin se ochladí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle vysoké teploty, které sužovaly Česko v posledních týdnech, zřejmě končí. Rtuť v teploměrech by měla v nadcházejících čtyřech týdnech pomalu klesat. Přispět by k tomu měly srážky, které se očekávají především v nadcházejícím týdnu. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 17. srpna do 13. září 2015 bude teplotně nadprůměrné až průměrné,“ uvedli meteorologové.

V nadcházejících dvou týdnech má být přes den průměrně okolo 25 °C. „Po výrazně nadprůměrných teplotách bude první týden období až téměř teplotně průměrný. Další dva týdny budou, ve srovnání s dlouhodobým průměrem, nadprůměrné,“ konstatovali meteorologové.

Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude pohybovat kolem 20 °C.
z výhledu ČHMÚ

S blížícím se začátkem školního roku by však měla rtuť v teploměrech klesat. „Poslední týden se bude blížit k průměrným hodnotám daného období a průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude pohybovat kolem 20 °C a průměrná týdenní minimální teplota kolem 9 °C,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

Nejvíce bude pršet příští týden

Srážkově by mělo být sledované období průměrné až nadprůměrné. „Nejvíce atmosférických srážek spadne pravděpodobně hned v prvním týdnu od 17. do 23. srpna s průměrným týdenním úhrnem až kolem 35 mm. Tedy vzhledem k normálu výrazně nadprůměrný úhrn,“ podotkli meteorologové.

„Naopak nejméně srážek vychází na poslední týden období s průměrným úhrnem kolem 9 mm,“ uzavřeli zaměstnanci ČHMÚ.

Průměrná teplota na území České republiky od 17. srpna do 13. září v letech 1981 až 2010 byla 15,3 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 61 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám