Hlavní obsah

Vedra nepodceňovat, radí lékaři. Může být až k 40 stupňům

Právo, Novinky, Václav Pergl

V souvislosti s očekávanými teplotami, které se v těchto dnech mohou blížit k 40 stupňům Celsia, lékaři varují zejména starší a chronicky nemocné lidi. Ti by ve vedrech a v dusném počasí raději neměli vycházet z domů a bytů a větrat by měli pouze ráno nebo v noci, kdy je nejchladněji. Zvláštní pozornost je třeba věnovat také dětem.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Koupání u jezu na Berounce v Dobřichovicích u Prahy.

Článek

„Pokud se kardiakům přitíží, měli by raději zavolat záchranku než se domnívat, že jejich špatný zdravotní stav odezní,“ soudí Petr Neužil, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Dermatolog Petr Arenberger, šéf kožní kliniky fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, zase varuje před delším pobytem na slunci.

„Chránit se musíme krémy, ale také brýlemi, a pokud možno bychom neměli vycházet na slunce mezi 11. a 15. hodinou, kdy je nejintenzivnější. Malé děti a batolata na slunce nepatří vůbec,“ tvrdí lékař.

Vyčerpání z horka

Ve vedrech bychom měli také hodně pít, nejlépe dva až tři litry vody. Nevhodné jsou sladké nápoje. Colové nápoje je lepší ředit vodou, osvědčuje se i ovocný čaj. Jestliže nedodržíme pitný režim, projeví se to celkovou únavou, bolestmi hlavy a schváceností. Alkohol ve vedrech je lepší vynechat úplně.

Tisíce lidí přivádí do ordinací lékařů úpal, úžeh, vyčerpání z horka a další diagnózy. „V době veder loni skončilo takto u lékaře 1342 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ řekl Právu její mluvčí Oldřich Tichý.

Dodal, že náklady na jejich léčbu přesáhly 1,8 milionu korun. „Další nemalé výdaje si vyžádá horké počasí například v podobě obtíží způsobených vysokým krevním tlakem či nemocemi srdce,“ doplnil.

Česko má před sebou nejteplejší závěr června za posledních 84 let. Teplota ve středu bude dokonce atakovat hranici 40 stupňů. Ne jinak tomu má být i v dalších evropských zemích. 

Česko má před sebou nejteplejší závěr června za posledních 84 let. Teplota ve středu bude dokonce atakovat hranici 40 stupňů. Ne jinak tomu má být i v dalších evropských zemích. 

„Do střední a západní Evropy proudí velmi teplý vzduch z Alžírska, kde se teploty zastavují až na 45 stupních,“ sdělila Právu meteoroložka Dagmar Honsová.

„Také u nás půjde teplota rychle nahoru a ve středu bude zřejmě nejvyšší. Odpolední teploty budou až 36 stupňů, v Polabí až 39. A není vyloučeno, že na některých místech bude pokořen dosavadní absolutní teplotní rekord pro Česko z 20. srpna 2012, kdy v Dobřichovicích naměřili 40,4 stupně Celsia,“ řekla meteoroložka.

Podle ní vlna veder zasáhne většinu starého kontinentu. I v Německu očekávají teploty až ke čtyřicítce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropu sužují tropická vedraVideo: Reuters

Před deseti lety mělo Česko úplně jiné starosti. Tehdy přišly přívalové povodně. Ty přinesly extrémní srážky hlavně na Novojičínsko a Jesenicko a na některých místech na Šumavě spadlo až 331 milimetrů srážek během deseti dní. Letos se tedy budeme chránit před vysokými teplotami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám