Hlavní obsah

Vedení STAN kývlo na vládní dohodu a potvrdilo rozdělení resortů s Piráty

Starostové a nezávislí (STAN) ve čtvrtek jako první strana z chystané pětikoalice podpořili vládní koaliční smlouvu. Dokument v hlasování schválil velkou většinou celostátní výbor hnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

Starostové potvrdili i rozdělení resortů s Piráty. Ze sedmi ministerstev pro koalici PirSTAN by mělo mít hnutí STAN čtyři: vnitro, průmysl, školství a evropské záležitosti, Piráti pak zahraničí, místní rozvoj a ministra pro legislativu.

Ve volbách vítězná koalice SPOLU má v kabinetu obsadit post premiéra a deseti ministrů. Jedná se o ministry financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

ČTK uvedla, že největší kontroverze byly podle jejích informací na čtvrtečním jednání STAN kolem ministerstva pro místní rozvoj pro Piráty.

Koalice si na Piráty počká

Parlamentní volby

Na koaliční smlouvě a programovém prohlášení budoucí vlády se domluvily koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v úterý. Dokumenty se jejich lídři chystají podepsat 8. listopadu. Koaliční dohodu chtějí strany zveřejnit až po pondělním podpisu. Ve čtvrtek večer o koaliční smlouvě budou jednat i občanští demokraté, v pátek ji projednají lidovci a TOP 09.

Nový většinový kabinet bude mít 18 členů, oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace.

Nejméně křesel ve vládě bude mít TOP 09

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám