Hlavní obsah

Vedení ODS chce, aby se regiony zabývaly pěticí rebelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Výkonná rada ODS kritizovala v pondělí poslance, kteří prosadili spolu s opozicí změny v sociálním zákonu proti podobě, v jaké ho navrhl stranický ministr práce Petr Nečas. Rada vyzvala regiony, odkud poslanci pocházejí, aby se situací zabývaly. S opozicí hlasovali Alena Páralová, Vlastimil Tlustý, Jan Klas, Juraj Raninec a Jan Schwippel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek (vpravo) s předsedou občanskodemokratických poslanců Petrem Tluchořem na pondělním jednání Výkonné rady ODS

Článek

"Výkonná rada ODS zásadně nesouhlasí s opakovaným hlasováním několika poslanců zvolených za ODS s komunisty a socialisty proti vlastnímu poslaneckému klubu a proti základním programovým prioritám ODS," uvedla rada po svém pondělním jednání.

Poslanci v pátek hlasovali s opozicí pro změnu v sociálním zákonu. Ta navrhovala, aby rodiče těžce nemocných dětí dostávali rodičovský příspěvek ne do sedmi let věku dítěte, ale do patnácti. Změna, s níž přišla Páralová, se přes odpor koalice do zákona dostala, což podle ODS bude stát státní kasu pět miliard korun ročně navíc.

„Je zjevné, že někteří kolegové chtějí tuto vládu a koalici demontovat,“ řekl v pátek Právu na adresu pěti poslanců Nečas. A přidal se šéf klubu Petr Tluchoř, podle kterého bylo hlasování rebelů překvapením pro všechny, neboť o tom nikomu dopředu neřekli.

Pětice se ale brání tím, že právě ona hájí program strany. „To je pořád dokola. Když jim docházejí věcné argumenty, tak vyrukují s tím, že chceme rozbít koalici,“ řekl Právu Raninec. Návrh prý už na jaře prošel sociálním výborem, kde ho podpořili i poslanci ODS.

ODS řešila i Gruzii

Vedení strany také v pondělí rozebíralo rusko-gruzínský konflikt. Vyzvalo, aby se rychle začalo jednat o členství Gruzie v NATO. Viní Rusko, že Gruzii svými kroky v Jižní Osetii a Abcházii provokovalo a poté v zemi demonstrovalo svou sílu.

"Výkonná rada ODS s obavami sleduje skutečné cíle ruské agrese, kterými bylo porušení územní integrity Gruzie, definitivní odtržení území Jižní Osetie a Abcházie a nahrazení Saakašviliho západně orientované vlády proruským režimem," uvádí se v usnesení širšího vedení ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám