Hlavní obsah

Vědci se předhánějí ve výrobě vakcíny na koronavirus, Češi se ale očkovat nechtějí

Novinky, Klára Beranová
Praha

Více než polovina Čechů se nechce nechat očkovat proti koronaviru. Velká část z nich nemá k vakcíně důvěru. Bojí se, že není bezpečná a dostatečně ověřená. Dokazuje to průzkum agentury STEM/MARK.

Článek

„Šetření výzkumné agentury STEM/MARK mezi obyvateli ve věku 18–64 let ukázalo, že o případné očkování v současnosti není ze strany české veřejnosti příliš velký zájem,” uvádí průzkum.

Počet aktivních případů v Libereckém kraji vyskočil za poslední týden o 80 procent

Koronavirus

Pouze 42 procent dotázaných uvedlo, že se chce očkovat, přičemž jen čtvrtina respondentů je o tomto rozhodnutí přesvědčená.

Nejvíce jsou k očkování naklonění obyvatelé Prahy. „Ti si zřejmě uvědomují, že žijí v nejpostiženějším regionu a denně se potkávají s největším počtem potenciálně nakažených,“ říká analytik agentury STEM/MARK Radek Pileček.

Ve vakcínu není důvěra 

Češi totiž zatím nemají podle průzkumu důvěru v účinnost a bezpečnost vakcíny. Podle nich by měla být dostatečně ověřená - mělo by být provedeno velké množství klinických testů.

„Mezi hlavní důvody, proč by se respondenti proti koronaviru očkovat nenechali, patří kromě těchto faktorů zejména obecná nedůvěra v očkování jako takové, ale například i skutečnost, že nemoc nepovažují za závažnou,“ upřesnil Pileček.

Při nutnosti platit si vakcínu z vlastních prostředků jsou ochotní podstoupit očkování navíc dokonce jen tři z deseti Čechů.

„Pětina Čechů by za vakcínu nezaplatila navíc více než 200 korun,” plyne dále z průzkumu.

O nejlepších vakcínách rozhodne v USA utajená komise

Koronavirus

Ten se uskutečnil mezi 11 a 15. zářím prostřednictvím online dotazování na Českém národním panelu a zúčastnilo se ho 502 osob reprezentujících internetovou populaci ve věku 18 až 64 let.

Anketa

Byl(a) byste ochotný/á nechat se očkovat proti covid-19?
Ano
34,5 %
Ne
65,5 %
Celkem hlasovalo 14344 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám