Hlavní obsah

Věda není výjimečná, šetřit se musí všude, vzkázal Klaus akademikům

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Prezident Václav Klaus ve středu odpověděl na dopis dvojice profesorů Akademie věd ČR, kteří se na něj obrátili s žádostí o podporu "existence a rozumného financování" této vědecké instituce. Akademici i jejich kolegové se obávají, že plánované krácení rozpočtu AV ČR poškodí a paralyzuje. Prezident vyjádřil pochopení pro jejich zneklidnění, ale zároveň vzkázal, že věda nemá "výjimečné postavení" a v rámci krize musí proto snášet těžkosti stejně jako celá společnost.

Foto: René Volfík , ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus coby člověk vzešlý z akademického prostředí napsal, že zneklidnění akademiků chápe, jako profesor a prezident však postrádá v žádosti o podporu kontext. Tím je podle něj nynější ekonomická krize a "naše, již dlouhodobě ne příliš racionální, a proto neudržitelné spravování věcí veřejných."

Její kořeny prezident přičítá jak politikům, tak i "mnoha vědeckým oborům a jejich představitelům". Nikdo z jmenovaných totiž dle Klause neupozorňoval "na rizika bezhlavě a voluntaristicky expandujících odvětví, různých finančně astronomicky náročných a vědecky nepodložených alarmismů (jako je například „bublina“ tzv. globálního oteplování), ale naopak se lehkomyslně podíleli na výhodách dlouhodobými faktory nepodloženého růstu a příliš dlouhé konjunktury a těžili z nich," uvedla hlava státu.

Důsledkem krize jsou podle Klause úspory v odvětvích napojených na státní rozpočet. "Je iluzí myslet si, že vědecké bádání či podobné aktivity má „pro budoucnost České republiky jako celku“ vyšší význam než například zdravotnictví, policie, státní správa, atd," konstatoval prezident a připomněl, že další vývoj bude záviset na vládě vzešlé z výsledků podzimních voleb.

Úspory nebo další zadlužování

Podle Klause jsou možné dva scénáře. Razantní úspory a uvolňování prostoru pro přirozené samoléčivé schopnosti společenského organismu nebo další nebezpečné zadlužování a dirigistické svazování kreativní potence lidí.

"Jaké jsou v tomto směru mé preference jako ekonoma i jako občana, je z mých slov doufám zřejmé," napsal prezident.

Těžkosti se mají týkat všech

"Mám za to, že je příliš pohodlné trvat pouze na axiomu, že věda má specifické, výjimečné postavení, a že se jí proto standardní těžkosti, kterým čelí celá společnost, nemají týkat. Opak je pravdou," vzkázal akademikům Klaus.

Na hlavu státu se koncem července obrátili Petr Hájek a Miroslav Fiedler z Ústavu informatiky AV ČR. Oba matematiky k sepsání dopisu inspirovalo rozhodnutí vlády premiéra Jana Fischera schválit materiál, na jehož základě by tato vědecká instituce přišla o značnou část státních peněz. Akademická obec se obává, že škrty by ohrozily existenci samotné instituce i konkurenceschopnost ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám