Hlavní obsah

Večírek Týtý skončil rvačkou redaktorů ČT s Balvínem

PRAHA

Na rautu, který se konal po skončení přenosu televizních cen Týtý v prostorách pražského Kongresového centra, napadlo fyzicky kolem půl třetí ráno několik redaktorů zpravodaství ČT odvolaného generálního ředitele Jiřího Balvína. Důvodem měly být některé pasáže z nedávno vydané Balvínovy knihy o poměrech v ČT.

Foto: Petr Hejna

Roman Dragoun v Divadelní kavárně

Článek

Událost začala již mezi stoly, kde Balvín se svými přáteli a známými diskutoval. Jeden z redaktorů před asi čtyřmi desítkami hostů procházel kolem se slovy: "Ty hajzle, co tady děláš?" Poté nabraly události rychlý ráz. K prvnímu incidentu došlo podle svědků na záchodě, kam Balvín odešel a kde se náhodou setkal s redaktorem Markem Wollnerem. Když se Balvín dlouho nevracel, šel ho hledat jeden z jeho přátel a vrátil se s tím, že Balvína na toaletě Wollner fyzicky napadl. 

Když se pak oba aktéři vrátili do sálu, konflikt vygradoval a přidalo se do něj dalších asi pět redaktorů ČT, kteří Balvína s doprovodem napadli. Událost vyústila ve rvačku. "Byla to pěkná skrumáž. Balvínovi natrhli ret, který si nechal na místě ošetřit," popsal Novinkám.cz rvačku jeden ze svědků. Poté, co někdo vykřikl, že volá policii, se konflikt uklidnil a všichni odešli do šaten. Zde podle svědků redaktoři ČT pokračovali ve verbálním napadání odvolaného ředitele.

Česká televize: může za to Balvín

Podle mluvčího Richarda Klatovského, vedoucího PR oddělení České televize, incident vyprovokoval Balvín. Klatovský to napsal do tiskové zprávy, kterou v neděli odpoledne rozeslal médiím. "Bývalý ředitel ČT Jiří Balvín se podle vyjádření redaktorů ČT hrubým způsobem dotkl jejich profesní cti. Ti se nechali slovními a fyzickými útoky vyprovokovat k impulsívní reakci, takže došlo k drobné potyčce. Česká televize incidentu lituje a tento způsob reagování na urážky pokládá za nešťastný, nicméně je přesvědčena, že iniciátory incidentu nebyli redaktoři ČT," stojí v tiskové zprávě.

"Jiří Balvín mě na toaletě osočil, že jsem při natáčení reportáží o nepojištěné cestovní kanceláři Václava Fischera nepostupoval poctivě - to jsem jednoznačně popřel a snažil se s ním normálně diskutovat," uvedl k tomu redaktor ČT Marek Wollner.

"Pan Balvín však vyrukoval s dalším obviněním, že jsem v dotyčné kauze přijal úplatek. Řekl jsem mu, že pokud bude své tvrzení opakovat, přestanu diskutovat a budu svou čest bránit jako muž. To však pan Balvín ignoroval a urážku ještě několikrát zopakoval. Při postoji tváří v tvář jsem do něho strčil, a tím to pro mě skončilo."

"Dotklo se mě, z čeho Jiří Balvín obvinil mého kolegu a když se pak bývalý ředitel bavil se svými přáteli, šel jsem se ho zeptat, co tím myslel. Na moji otázku reagoval agresivně, strkal do mě a pak mě udeřil pěstí," prohlásil redaktor Filip Černý. Balvín následně podle tvrzení Klatovského vulgárně urážel další zaměstnance ČT, mimo jiné redaktora sportovní redakce ČT Roberta Zárubu.

Balvín podal trestní oznámení

V neděli odvolaný ředitel veřejnoprávní televize vyhledal lékaře s podezřením na otřes mozku. Jak řekl ČTK, má uvolněné přední zuby, tržnou ránu v ústech, na tváři a bolí ho hlava. "Černý tam na mě řval, že o nich píšu jako o grázlech," řekl ČTK Balvín, podle něhož jsou redaktoři opojeni vítězstvím. "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku," dodal. Po lékařském vyšetření odjel na policii, aby podal na útočníky trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám