Hlavní obsah

Věci veřejné spadly na absolutní dno, Sněmovnu by ovládla levice

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V době, kdy hrozí rozpad vlády Petra Nečase, ilustruje krizi koalice i průzkum voličských preferencí. Věci veřejné se ocitly na historickém minimu, volilo by je 1,4 procenta lidí. A také další dvě koaliční strany zaznamenaly podle průzkumu Factum Invenio pokles. Naopak levicové strany KSČM a ČSSD potvrdily stoupající tendenci a ve Sněmovně by obsadily většinu křesel.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídři Věcí veřejných Karolína Peake, Radek John a Kateřina Klasnová

Článek

Podle posledního průzkumu by nejmenší koaliční strana Věci veřejné nejen nedosáhla na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, ale dokonce by klesla na historicky nejnižší hranici. Volilo by je jen 1,4 procenta lidí, což je o 9,5 procentního bodu méně než při posledních volbách před dvěma lety. Dotazování navíc probíhalo těsně před vypuknutím současné koaliční krize, jejíž jsou VV hlavním aktérem, dá se tak usuzovat, že momentálně by na tom strana kolem Radka Johna a Víta Bárty byla ještě hůř.

Průzkum potvrdil trend z posledních měsíců, kdy preference levicových stran stoupaly na úkor pravice. Zatímco KSČM a ČSSD si polepšily oproti volbám z roku 2010 celkově o 8,4 procentního bodu (KSČM o 3,6; ČSSD o 4,8), ODS si pohoršila o tři procentní body, TOP 09 o 3,6 procentního bodu.

Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by tak pokořilo celkem pět stran. Kromě ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM by do parlamentních lavic usedli i členové KDU-ČSL. S rozdělením mandátů by ale mohla zahýbat i  Strana zelených, SPOZ, Strana svobodných občanů nebo Suverenita, které se dlouhodobě pohybují pod pětiprocentní hranicí.

Foto: David Ryneš, Novinky

PŘEDPOKLÁDANÝ ZISK MANDÁTŮ 2012 PODLE FACTUM INVENIO

Při přepočtení na mandáty by tedy ve Sněmovně získaly pohodlnou většinu levicové strany. ČSSD spolu s KSČM by získaly 111 mandátů, pokud by se k nim přidali lidovci se svými 11 křesly, mohli by získat většinu 122 mandátů. Naopak současní koaliční partneři ODS a TOP 09 by dali dohromady jen 78 mandátů.

Případných voleb do Poslanecké sněmovny by se zúčastnilo 60,7 procenta oprávněných voličů. Jedná se tak o mírný pokles zhruba o dva procentní body oproti posledním volbám v roce 2010.

Výběr článků

Načítám