Hlavní obsah

Ve zlínské porodnici se narodilo šest párů dvojčat za tři dny

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestice dvojčat přišla minulý týden na svět ve zlínské porodnici během pouhých tří dnů. Pro lékaře to byla výjimečná událost, obvykle připadá jeden porod dvojčat na pětaosmdesát jednočetných porodů.

Foto: KNTB

Obvykle připadá jeden porod dvojčat na dalších 85 jednočetných porodů. Ilustrační foto

Článek

„Na zdravotnících zlínské porodnice ležela v minulých dnech velká odpovědnost. Ale byla to pohádka se šťastným koncem. Všechna dvojčátka přišla na svět v pořádku,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Úspěch je podle něj o to větší, že vícečetná těhotenství řadí odborníci vždy mezi riziková.

V případě nynějších šesti porodů dvojčat šlo podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení zlínské nemocnice Martina Trhlíka o přirozená početí. „Takže si s námi příroda zahrála, a i pro naši porodnici je to výjimečná situace. Svým způsobem svátek. Radost máme o to větší, že všechny porody dopadly velmi dobře, maminky jsou spokojené, děti jsou zdravé, žádné z nich nepotřebuje intenzivní péči a jsou narozené téměř v termínu,“ doplnil Trhlík.

Čtyři páry v jeden den

Neobvyklá událost byla umocněná i faktem, že se čtyři páry dvojčata narodily ve Zlíně v jeden jediný den, a to ve středu 24. července. „Myslím, že jsme tak důstojně oslavili nově zrekonstruované prostory, které jsme nedávno otevřeli právě v rámci oddělení rizikového a patologického těhotenství a šestinedělí,“ pousmál se primář.

Od začátku letošního roku se už ve zlínské porodnici narodilo třicet párů dvojčat. Celkem za první pololetí letošního roku přišlo na svět 1030 dětí, což je o 210 méně než ve stejném období loňského roku. Celkem se ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje, tedy ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně narodilo v prvním pololetí roku 2019 2473 dětí, což je ve srovnání s prvními šesti loňskými měsíci o 155 dětí méně.

„Pokles počtu narozených dětí se projevuje v celé České republice a souvisí pravděpodobně s cyklickým kolísáním počtu porodů. V naší porodnici jsme zaznamenali méně porodů v první čtvrtině roku, v dalších měsících už se ale čísla srovnala do normálu a červen i červenec zatím patří k nejsilnějším měsícům roku,“ dodal primář Trhlík. V každém z těchto dvou měsíců přibylo do statistik bezmála 200 novorozenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám