Hlavní obsah

Ve Vyškově protestovali proti americkým vojákům

Právo, Miroslav Homola
Vyškov

Na náměstí ve Vyškově, kam v neděli v podvečer dorazí část konvoje Dragounské jízdy amerických vojáků, protestovalo ve čtvrtek několik desítek lidí. Nešlo prý však o protest v pravém slova smyslu, ale o start velké petiční akce. Nebylo ani jasné, kdo se akce přímo účastní a kdo jen přihlíží.

BEZ KOMENTÁŘE: Petiční akce proti americkému konvoji ve VyškověVideo: Novinky

 
Článek

„Našim cílem není nějaká ostrá konfrontace, ale sesbírat co nejvíc podpisů na petiční archy od lidí, kteří si stejně jako my myslí, že na našem území nemají být ani americká, ani žádná jiná vojska,“ vysvětloval za organizátory Filip Zachariáš.

Podle jeho slov budou s archy seznamovat veřejnost komunisté ve všech regionech republiky a cílem je sesbírat nejméně deset tisíc podpisů, proto aby se protestem musel zabývat parlament.

Na náměstí se sešlo zhruba pět desítek lidí, ovšem část z nich jen tak přihlížela a ne všichni byli s nápadem nadšeni, byť odpůrců petice byla zjevná menšina.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Protestní akce proti pobytu cizích armád na našem území spojená s podpisy petice ve Vyškově

„Když sem přišli Rusáci, tak jste drželi hubu a teď budete vyřvávat,“ prohodil k organizátorům kolem zahradního stanu, který se každou chvíli snažil unést vítr i s archy, pán na procházce se dvěma psy.

Krátce si vyměnil s jedním z oponentů několik hlasitých názorů a vzápětí zmizel, aniž by prozradil svoje jméno. K jaké frakci či organizaci patří, nechtěla specifikovat ani skupinka mladých punkerů, kteří na opačném konci Masarykova náměstí vyhotovili peprný plakát proti USA.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Oponent protestu ve Vyškově

„Prostě se nám americká politika nelíbí a to nás spojuje. Já jsem třeba příznivcem Pirátů,“ uvedl jeden z nich, než si pořídili foto na památku.

Na akci, kterou pořádala vyškovská KSČM, se objevily i archy vyzývající ke zrušení NATO. Protest se obešel bez incidentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám