Hlavní obsah
Pořadatelé předávají putovní pohár vítězi koštu, Vladimíru Knotovi (uprostřed). Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve Včelarech koštovali slivovici, vzorky byly nadprůměrné

Z více než stovky vzorků vybírali koncem týdne degustátoři nejlepší slivovici na Včelarské baňce v Bílovicích-Včelarech u Uherského Hradiště. Nejvíce chutnala loňská pálenka domácího zástupce Vladimíra Knota. Ten měl v koštu také druhý vzorek, který byl nejstarším ze všech pálenek.

Pořadatelé předávají putovní pohár vítězi koštu, Vladimíru Knotovi (uprostřed). Foto: Aleš Fuksa, Právo
Ve Včelarech koštovali slivovici, vzorky byly nadprůměrné

„Dělám všecko proto, abych měl zdravý kvas. Sbírám jen dobré trnečky, na sto litrů dávám kilo cukru, rozmíchám ho první s vodou a pak dám na spodek bečky, aby kvas nezačal plesnivět. První trnky totiž nemívají tolik šťávy,“ prozradil vítěz. Nejen podle něj byla poslední sezóna na slivovici velmi vydařená.

„Slivovice špičková. Nasbírali jsme osm set litrů kvasu. Jediné co, tak že moc neteklo. Protože byl suchý rok. Takže jsme měli šedesát litrů slivovice,“ spočítal nový majitel putovní trofeje, kterou je ručně vyřezávaná včela s koštovačkou v ruce.

Hodnotitelé přihlášených vzorků před plakátem s výsledky koštu slivovice.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vítěz měl na již osmnáctém ročníku Včelarské baňky i pálenku z letního ovoce, a to meruňku z roku 2002, jednalo se zároveň o nejstarší vzorek. „Našel jsem ji zaskládanou starýma sklenkama ve sklepě. Proto tak dlouho vydržela,“ pousmál se Knot.

Slivovici degustovala i dámská porota.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Do letošní Včelarské baňky přihlásili pěstitelé 170 pálenek, z toho 102 různých slivovic. Nejvzdálenějším byl vzorek ze slovenských Žemberovec.

„Byl nadprůměrně dobrý rok a vzešly z něj nadprůměrné vzorky. Na rozdíl od předešlých dvou let, které byly kvůli přízemních mrazíků na jaře a přelomu léta mizerné,“ sdělil prezident Včelarské baňky František Janků. Dodal, že mezi letními pálenkami vyhrál pěstitel Tomáš Maňásek s hruškovicí s medem, který přimíchal už do kvasu.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků