Hlavní obsah

Ve švýcarské bance se sešli čestný rytíř a čestný komunista. Ransdorf a Guzmický vysvětlovali incident

Aktualizováno

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se ve čtvrtek na tiskové konferenci pokusil osvětlit kauzu svého prosincového zadržení ve švýcarské bance. Organizátor akce, kterým byl Petr Guzmický, uvedl, že se v bance pouze pokoušeli zprostředkovat kontakt s oprávněnou osobou.

V bance se sešli čestný rytíř a čestný komunista, prohlásil organizátor akce GuzmickýVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Já jsem organizátor,” prohlásil opakovaně Guzmický, který se označil za rytíře, neb je prý členem rytířského řádu.

Guzmický, který je bývalým starostou malé slovenské obce Ivanka u Nitry, návštěvu banky popsal slovy, že se sešli „čestný rytíř a čestný komunista”, kteří spolu odjeli do Curychu.

Ransdorfa Guzmický podle svých slov před celým případem neznal a byli seznámeni až pár dní před cestou do Švýcarska. Následně prý Ransdorf dostal plnou moc od právního zástupce Vladimíra Huňka, aby zprostředkoval kontaktní osobu v bance.

Podle dokumentů je prý Huněk, který byl dříve odsouzen za podvody, dědicem miliónů eur, které mu náleží po smrti jeho příbuzné ve Švýcarsku. Po Ransdorfovi prý požadoval, aby s bankou navázal komunikaci. Ten se o to spolu se třemi Slováky pokusil, všichni byli zadrženi. [celá zpráva]

Guzmický podle svých slov byl ve Švýcarsku opakovaně, ke zvratu podle něj došlo poté, co se Huněk pokusil o sebevraždu. Případem se prý zabývá od září 2014.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Peter Guzmický

Guzmický se odkázal na dědické řízení po Heleně Husákové-Huňkové, která měla mít české i švýcarské občanství. Zatímco dědické řízení mělo ve Švýcarsku skončit již v roce 2005, český soud o dědictví rozhodl podle mezinárodního práva v roce 2008.

Slovák mával dokumenty, o nichž hovořil jako o rozsudku.

Při bližším pohledu se ale ukázalo, že v textu tohoto dokumentu Huněk sice figuruje, ale jde o spor mezi ním a jistou společností, která jej žalovala o necelých 53 000 korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Poslanec Evropského parlamentu za KSČM Miloslav Ransdorf

Zadrženi v bance

Guzmický proslul svým megalomanským nápadem vybudovat v obci Ivanka u Nitry velkou moderní kliniku. Dokumenty Ransdorfovi předal v Curychu v kavárně chvíli před návštěvou banky. Do ní s ním a Ransdorfem šli na začátku prosince další dva lidé. Všichni byli zadrženi, Guzmický strávil ve vazbě několik týdnů.

Související téma:

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ransdorf z KSČM při čekání na výsledky sněmovních voleb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám