Hlavní obsah

Ve Studénce stojí po tragédii nový most

Právo, Pavel Karban
Studénka

V šibeničním termínu sedmi měsíců postavili stavbaři ve Studénce na Novojičínsku nový most přes železniční koridor. Ten původní spadl při rekonstrukci vloni 8. srpna před projíždějící rychlík EuroCity Comenius. Srážku zaplatilo osm lidí životem, škody přesáhly 140 miliónů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zcela nový most postavili stavbaři ve Studénce za sedm měsíců. Původní most se totiž při rekonstrukci zřítil do kolejiště a spadl před projíždějící vlak.

Článek

Opravu mostu prováděla pro Moravskoslezský kraj společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava (ODS - DSO). Hodnota zakázky byla 26 miliónů korun. Jenže při posunování přes kolejiště se mostní konstrukce zřítila. Policie doposud z pádu mostu obvinila dva pracovníky firmy Bögl a Krýsl. [celá zpráva]

Vyšetřování však pokračuje i nadále. „Vyhodnocujeme znalecké posudky a konkrétní odpovědnost určitých pracovníků a firem, které na stavbě působily,“ uvedla v pátek novojičínská policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pohled od kolejiště.

O tom, kdo postaví nový most, jednal kraj už měsíc po neštěstí. Tehdejší hejtman Evžen Tošenovský (ODS) nejprve prohlásil, že ODS - DSO to nebude. Pak se však kraj přece jen s firmou dohodl.

„S ohledem na skutečnost, že při realizaci stavby bude použita nová mostní konstrukce a tím dojde ke zhodnocení majetku kraje, se strany dohodly, že budou po dokončení stavby jednat o možnostech a rozsahu úhrady plnění, které takto společnost ODS - DSO kraji poskytne,“ stojí v dohodě o dalším postupu stavby mostu ve Studénce, kterou kraj se stavbaři uzavřel vloni v listopadu.

Dohoda navíc obsahovala klauzuli o penále za nedodržení původního termínu. To by se mohlo pohybovat okolo 20 miliónů korun. ODS - DSO se zavázala postavit most do 31. července 2009.

Místní si oddychnou

Podle současného náměstka hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) nebude kraj firmě platit víc, než původních 26 miliónů. „Penále se počítalo a o konečné ceně budeme nyní se společností teprve jednat,“ naznačil. Obdobně hovořil i mluvčí ODS - DSO Jindřich Vaněk: „K jednáním jsme potřebovali kolaudační protokol a ten má až čtvrteční razítko. Teď budeme jednat o ceně za nový most, penále a o původní ceně.“

První auta měla přejet po mostě v pátek v podvečer. Těm řidičům a chodcům, kteří by se báli nový most ze strachu z dalšího pádu využívat, vzkázal: „Udělali jsme hluboký audit a analýzu všeho, co se před rokem stalo a můžeme vyloučit technickou závadu. Co však nelze vyloučit u ničeho, je pochybení jednotlivce. A co se týče nového mostu, tak ten je naprosto bezpečný,“ ujistil mluvčí ODS - DSO.

Z dokončení mostu mají radost i obyvatelé Studénky. Zvláště ti, kolem jejichž domů byla svedena doprava přes město. „Určitě si oddechneme,“ potvrdil starosta Ladislav Honusek (Občané pro město). Podle něj musí nyní radnice zmapovat stav místních komunikací, vyčíslit na nich škody a pustit se do oprav. Na nich by se měl finančně podílet také kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám