Hlavní obsah

Ve středu zemřelo 40 nakažených, nejvíc v jediném dni za poslední půlrok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu zemřelo 40 lidí s prokázaným covidem, což je nejvíc v jediném dni za poslední půlrok. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Od začátku epidemie v ČR zemřelo 30 938 lidí s covidem.

Článek

ČR je se zhruba 22 mrtvými na milion obyvatel za dva týdny jedenáctou nejvíce postiženou zemí v EU (před týdnem ČR měla 13 mrtvých na milion obyvatel a byla šestnáctá).

Ještě na začátku října hlásilo Česko nejvýš jednotky úmrtí s covidem, bilance však s šířením nákazy poměrně rychle roste – 15. října zemřelo za den 10 infikovaných, 25. října jich bylo 20, 31. října už 30 a 3. listopadu 40.

Tak to ukazují aktuální statistiky, které ale mohou ještě doznat dílčích změn. Protože bývají doplňovány zpětně, lze čekat, že zejména počty z posledních dní ještě porostou.

Počty úmrtí rostou v závěsu za nárůstem počtu hospitalizovaných. V nemocnicích je s nákazou aktuálně 2489 pacientů, 319 z nich je ve vážném stavu. Oproti začátku října oba údaje narostly zhruba desetkrát.

Statistiky ukazují, že umírají především starší lidé – týká se to očkovaných i neočkovaných, u neočkovaných je však průměrný věk o něco nižší.

Tato skutečnost i zhruba stejné zastoupení očkovaných a neočkovaných mezi zemřelými napovídá, že očkovaní jsou proti covidu-19 více chráněni (očkování má většina populace v seniorské kategorii), ochrana ale není absolutní.

Odborníci upozorňují, že u seniorů, kteří se mohli nechat očkovat mezi prvními, může už účinek vakcíny vyprchávat, proto je stát zve na třetí posilující dávku. Roli u vyšších věkových kategoriích také často sehrávají další přidružené nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám