Hlavní obsah

Ve středu se čeká nával Rakušanů do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Na česko-rakouských hraničních přechodech hrozí ve středu mimořádný nával a čekací doby až dvě hodiny. Rakušané mají totiž ve středu den pracovního klidu (Početí Panny Marie) a očekává se, že volna využijí k nákupním cestám k sousedům. Před možnými dopravními problémy v pondělí varoval rakouský autoklub ARBÖ.

Foto: Peter Herel

Jedním z vystavovaných obrazů je portrét jazzamna Sixta Rodriguese

Článek

Přetížené mají být podle tohoto zdroje zejména hraniční přechody Kleinhaugsdorf-Hatě u Znojma a Drasenhofen-Mikulov; o mnoho lepší to prý nebude ani na přechodu Laa-Hevlín. Obdobné potíže lze čekat i na přechodech z Rakouska do Maďarska (Nickelsdorf, Pamhagen) nebo na Slovensko (Jarovce, Petržalka), upozorňuje ARBÖ. Řidiči, kteří ve středu plánují použít některý z těchto přechodů, by měli počítat s dlouhými frontami.

Následující víkend, který bude třetím adventním, lze naopak podle dalšího rakouského autoklubu ÖAMTC předpokládat nákupní nával Čechů a Slováků opačným směrem do Vídně. Také v tomto případě bude "husto" na přechodech, ještě více však zřejmě na parkovištích u nákupních středisek a tradičně v centru Vídně. Varováním pro motoristy by měla být statistika, podle níž vídeňská policie o uplynulém nákupního víkendu odtáhla 279 aut. To je asi dvojnásobek oproti předchozímu, prvnímu adventnímu víkendu a zhruba trojnásobek ve srovnání s "obyčejným" víkendem během roku.

Vídeňská policie přitom nařizuje odtahové službě odklidit jen ta auta, která vyloženě překážejí dopravě; ostatní případy řeší na místě uložením pokuty, která činí 70 až 100 eur. Odtažení však tuto pokutu zaplatí také; navíc hradí cenu odtahu, která je stanovena na 162 eur. Potíže s vyzvedáváním auta na odtahovém parkovišti na severovýchodě Vídně si už musí každý vyhodnotit sám; za každý den pobytu odtaženého auta na tomto parkovišti se vybírá šest eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám